Kako posluje Pink Željka Mitrovića: Poslušan, jer je dužan 100 miliona evra

Propagandna imperija Željka Mitrovića, najodanijeg sluge zločinačkog režima iz devedesetih, već punih 18 godina je u službi i svih drugih vladajućih koalicija. Ali, nikada kompanija Pink nije ponudila sve svoje resurse jednom čoveku i njegovoj diktaturi kao što je to danas slučaj sa režimom Aleksandra Vučića. Uprkos činjenici da je Mitrovićeva Pink imperija na budžetu države, ona nema ni polovine svog kapitala u ovoj kriminalnoj kompaniji, već pokriva svoje obaveze samo sa 30,95 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava. Na kraju 2017. godine dugovi Željka Mitrovića i Pink Company, dostigli su čitavih sto miliona evra! Iz budžeta Republike Srbije Vučić plaća i druge „medije“ iz porodice Velike propagande laži, poput „Informera“ i „Srpskog Telegrafa“. Naš poznati ekonomski stručnjak, Miodrag K. Skulić, u ovom broju Magazina Tabloid analizirao je poslovanje Pink Company, sa posebnim osvrtom na ogromna dugovanja ove zločinačke firme (100 miliona evra). U ovom broju (na sledećoj strani), opisana su i dugovanja Štamparije Borba i režimskog glasila Večernjih Novosti, čije vlasništvo nije utvrđeno, ali jesu ogromna dugovanja koja i dalje rastu.

PINK International Company, doo, čiji je osnivač i zakonski zastupnik Željko Mitrović u svom sastavu, pored ovog matičnog privrednog društva ima još pet zavisnih društava u zemlji, od kojih je jedno u procesu likvidacije i tri zavisna društva registrovana u susednim zemljama (BiH, Crna Gora i Banja Luka). U likvidaciji je privredno društvo FTV SEE, doo, Beograd, registrovano 11.11.2008. godine za delatnost proizvodnje i emitovanja televizijskog programa, u kome PINK Company ima kapital od samo 85.845 dinara. Sledeća četiri zavisna društva su sto odsto u vlasništvu Company PINK, i to:

* Pink Ugostiteljstvo, doo, Beograd, registrovan 29.12.2008. sa kapitalom od samo 43.937 dinara, sa osam zaposlenih,

* PFI Studios, doo, Šimanovci, registrovan 20.05.2010, za proizvodnju kinematografskih dela, sa kapitalom od svega 49.988 dinara, sa šest zaposlenih;

* Pink Library, doo, Beograd, registrovan 01.08.2012. godine za distribuciju kinematografskih dela sa kapitalom od samo 10.000 dinara, bez zaposlenih i

* Globaltel, doo, Beograd, sa 55 odsto učešća PINK Company u kapitalu ovog društva, što čini udeo u iznosu od 1.499.059 dinara, dok razliku od 45 odsto udela ima privredno društvo „Procescom“ koje je u vlasništvu 51 odsto Vojislava Krstića, 30 odsto Save Terzića i 19 odsto Ivana Bukelića. Ovo privredno društvo registrovano je za bežične telekomunikacije i ima samo dva zaposlena.

Ukupan broj zaposlenih u 2017. godini u svih devet ovih privrednih društava bio je 883 lica, od čega u matičnom i pet zavisnih društava registrovanih u Srbiji je 708 zaposlenih, dok u tri zavisna društva u inostranstvu je bilo 75 zaposlenih. Pink Company ima u privrednom društvu Air Pink, registrovanom za vazdušni saobraćaj samo 1,98 odsto udela, dok je većinski vlasnik ovog društva Željko Mitrović sa ulogom od 68,02 odsto i 30 odsto Aleksandar Ilić. Ovo društvo poslovalo je u 2017. godini sa 72 zaposlena.

Ukupna poslovna imovina društva u konsolidovanom bilansu

Ukupna vrednost poslovne imovine društva, na kraju 2017. godine, iznosi 14,4 miliona evra i ona je hipotekarno u celosti opterećena sa 14 hipotekarnih tereta AIK banke, i po jednom hipotekom Intesa banke, Nove banke iz Banja Luke i Hipotekarne banke iz Podgorice. Objekat u Beogradu, u ulici Neznanog junaka broj 1 ima 3.150 m2 i u knjigovodstvu društva se vodi 5,3 miliona evra i u celini je pod hipotekarnim teretom. U Šimanovcima objekat kinematrografske delatnosti, tzv. Filmski grad, sa infrastrukturom, pod hipotekom je. Objekat u Beogradu, u ulici Sv. Nikole kupljen od privrednog društva Biomed još 2009. godine ima 630 m2 i pod hipotekom je Intesa banke i AIK banke.

Poslovni prihodi društva u konsolidovanom bilansu

Ukupni poslovni prihodi u konsolidovanom bilansu u 2017. godini iznosili su iznosili 55 miliona evra, što je samo pola procentnog poena više nego u prethodnoj godini, uz iskazanu neto dobit u toj godini od 978 miliona dinara, ili više od osam miliona evra, što čini 14,8 odsto od ukupnog prihoda. To je za ovu oblast izuzetno visok nivo. U prethodnoj godini neto dobit u konsolidovanom bilansu bila je samo 56,5 miliona dinara, ili 17 puta manji.

Ukupne obaveze i obaveze po kreditima banaka

Ukupne obaveze matičnog i osam zavisnih društava dostigle su sto miliona evra, od čega kreditne obaveze prema bankama više od 14 miliona evra, od čega:

* 1,7 miliona evra Banka Intesa

* 9,6 miliona evra AIK banka

* 2,7 mliona evra Nova banka, Banja Luka

Dana 15 marta 2016 godine zaključen je sporazum sa Poreskom upravom o odlaganju poreskog duga u iznosu od 411.620.512 dinara u 60 mesečnih rata, uz zalogu na pokretnim stvarima matičnog društva. Dakle, više od 3,4 miliona evra Poreska uprava, kao državni organ reprogramira dug oivoj medijskoj kompaniji i u tome je problem, što se u konkretnom radi o medijskoj kompaniji koja ima frekvenciju sa Nacionalnim značajem, pa je povezanost države sa emiterom ne može biti nezavisna.

Postavlja se razumno pitanje: šta čini tako visok nivo obaveza Pink Company, doo, koji je dostigao skoro sto miliona evra? Da bi bilo jasnije o čemu je reč, te obaveze prikazujemo u narednom tabelarnom pregledu, prema godišnjem obračunu za 2017. godinu:

* 14,1 milion evra obaveze po dugoročnim kreditima banaka

* 11,2 miliona evra obaveze za primljene dugoročne avanse

* 13,6 miliona evra obaveze po osnovu utvrđenog bonusa

* 10,0 miliona evra obaveze po kratkoročnim kreditima

* 11,5 miliona evra obaveze za primljene kratkoročne avanse

* 13,0 miliona evra obaveze prema dobavljačima u zemlji

* 10,0 miliona evra obaveze prema dobavljačima iz inostranstva

* 1,4 miliona evra preostali deo odložnog poreskog duga

* 14,5 miliona evra tekuće obaveze iz poslovanja

Dugoročni avansi, koji plasmani nisu uobičajeni u našoj finansijskoj praksi iznose 11,2 miliona evra i oni su dati od sledećih privrednih društava:

* 3,0 miliona evra Invej, Beograd

* 3,0 miliona evra Kopernikus, Beograd

* 2,2 miliona evra Imlek, AD, Beograd

* 1,4 miliona evra Koncern Bambi Banat

* 1,2 miliona evra Knjaz Miloš, Aranđelovac

* 0,4 miliona evra Rubin, Kruševac ui Clor Media.

Garantovana zarada Direct media

Ugovorom o načinu sticanja i otuđenja udela u matičnom društvu od 12 juna 2016. godine predviđeno je da sticalac udela Direct media iz Beograda ima pravo na preferencijalnu isplatu dobiti. Minimalna garantovana dobit koja će se isplatiti privrednom društvu Direct media za 2016. godinu je 750.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Ugovorom je, takođe predviđeno, da Direct media novčano potraživanje po osnovu pripadajuće dobiti može konvertovati u reklamne vreme na televizijskim programima koje emituje Pink.

Planira se prodaja udela u Pink BH i Pink M

U 2018. godini rukovodstvo kompanije stupilo je u pregovore o prodaji sto odsto svog udela u Zavisnim društvima PINK BH Company, doo, Sarajevo i PINK M Company, doo, Podgorica. Plan je da se sredstvima od prodaje tih udela otkupi udeo društva Direct media od 10 odsto u PINK International Company.

AIR Pink, doo, Beograd

Air Pink je u vlasništvu građanina Željka Mitrovića 68,02 odsto, dok je PINK Company vlasnik samo 1,98 odsto, a ostatak od 30 odsto poseduje Aleksandar Ilić. U ovom privrednom društvu registrovanom za vazdušni saobraćaj u 2017. godini bilo je 72 zaposlena. Društvo je na kraju te godine raspolagalo sa poslovnom imovinom u vrednosti 4,5 milijardi dinara, što predstavlja 38 miliona evra. Sopstvenim kapitalom u iznosu od 606 miliona dinara, ili pet miliona evra društvo je finansiralo tu imovinu, što iznosi 13,3 odsto. To je veoma nizak stepen, jer obaveze predstavljaju 33 miliona evra. Društvo je u 2017. godini ostvarilo 33,5 miliona evra prihoda, ali je istovremeno isplatilo proizvodne usluge 13 miliona evra, a za gorivo platilo 5,6 miliona evra, pa je sa razlikom od 14,9 miliona evra, nakon isplate zarada od četiri miliona evra i drugih rashoda društvu preostala neto dobit u iznosu od 2,3 miliona evra, što je zadovoljavajući nivo dobiti.

Izvor: Srbija danas

Podeli
Updated: март 5, 2024 — 11:18 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *