Kako protesti teraju Vučića da menja stavove o Rio Tintu

Protesti građana prošle subote naterali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića na hitno obraćanje naciji na temu saradnje sa Rio Tintom. Iako je o toj temi govorio 4. juna ove godine kada je saopštio da brani projekat Jadar, šest meseci kasnije predsednik ipak odlučuje da pre bilo kakvih studija poseti dolinu reke Jadar.

U junu konferencija o saradnji Srbije i kompanije Rio Tinto počela je kamenom, u decembru ciframa na velikom TV ekranu. Između dve konferencije sa identičnom temom usledili su protesti građana. Na obe konferencije predsednik je čitao dokumenta od 2004. do 2012. Ono što je potpisano od kada je SNS preuzela vlast, građanima ostaje nepoznato.

Tako je Vučić u junu rekao da su u poslednjih sedam godina potpisana još tri papira. „Saša Antić, Zorana (Mihajlović), i još nešto“, kazao je tada predsednik.

U decembru je na isto pitanje odgovorio: „Ima još osam memoranduma koje je potpisao Antić i mislim dva ili tri Zorana.“

Osim što je javnost ostala uskraćena za dokumenta koja potpisuju Vučićevi saradnici, predsednik Srbije je ublažio stav o projektu Jadar koji zastupa Rio Tinto u odnosu na jun kada je govorio: „Branim projekat, misleći da uzoliko mi budemo uspešni, to može da doprinese procvatu Podrinja.“

Sada, međutim, kaže: „Ja i dalje mislim da je litijum važan projekat za Srbiju, da li Rio Tinto ili neko drugi, kako i na koji način, i kada, to je druga stvar.“

U samo nedelju dana predsednik Vučuć prominio je i svoju odluku o poseti Gornjim Nedeljicama. Pre desetak dana poručio da neće razgovarati sa meštanima doline Jadra dok ne dobije studije iz Rio Tinta.

„Čim dobijemo nešto od Rio Tinta, kada dobijemo studije, kada mi možemo da ih sagledamo, ja ću otići među te ljude, pokazati im šta je njihova ideja, i reći šta je naša ideja. Verujem da to može da bude za nekoliko meseci“, govorio je tada on.

Studije još nema, ali predsednik najavljuje: „Idem u Brezjak, Gornje, Donje Nedeljice, Draginjac u narednim danima da razgovaram sa narodnom.“

Poseta je večeras i zvanično najavljena za sutra, gotovo istovremeno sa najavljenim protestnim blokadama širom Srbije.

Dok se predsednikovi stavovi polako menjaju još se čeka na to da li će potpisati Zakon o eskproprijaciji zbog čega upravo i građani Srbije protestuju, a u dokumentima koja su rezulat razgovora Rio Tinta i predstavnika Evropske komisije navodi se da Rio Sava dozvole za rudnik očekuje posle izbora.

Podeli
Updated: децембар 4, 2021 — 8:32 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *