KAO DA SE NIŠTA NIJE DESILO – Saradnja Krušika i GIM-a i dalje traje

Poslednji ugovor Krušika i firme GIM, koju u pregovorima sa domaćim vojnim fabrikama, prema dostupnoj dokumentaciji, neretko zastupa Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, a kojom je predviđena isporuka ukupno 267.000 razornih mina raznih kalibara, još nije realizovan u potpunosti.

Odnosno, nije bio do juče, dokad su radnici Krušika bili na dvonedeljnom zimskom kolektivnom ugovoru.

Krušik je GIM-u do sada, u okviru poslednjeg ugovora sa tom privatnom kompanijom, isporučio tri lota sa nešto više od 200.000 mina, a ostalo je da isporuči još oko 60.000 mina raznih kalibara.

U valjevskoj fabrici se spekulisalo da bi tih 60.000 mina GIM-u moglo da bude isporučeno tokom minulog zimskog kolektivnog odmora, dok radnici nisu u pogonima. Indikativno je da je u Krušiku tokom minulog odmora bilo angažovano 40-ak radnika, čiji je zadatak bio da „hitno završe proizvodnju kontingenta mina od 120 i 80 milimetara, da bi mogle da budu isporučene kupcu.

Loading...

Firma GIM je 3. oktobra 2018. sa Krušikom potpisala treći i poslednji ugovor u toj godini (28/13-GIM-KV/20183) o kupovini i izvozu mina u Saudijsku Arabiju.

Dva meseca ranije, potpisan je predugovor u vezi sa tim poslovnim aranžmanom kojim je predviđeno da Krušik GIM-u isporuči ukupno 267.000 mina, od čega 60.000 mina od 60 mm, 150.000 mina od 81 mm, 50.000 mina od 120 mm i 7.000 mina od 82 mm.

Prema ugovoru sa predstavnicima Saudijske Arabije, GIM je Krušikove mine toj zalivskoj zemlji trebalo da isporuči u četiri lota.

Prva dva isporučena su avionom: jedan krajem novembra prošle, a drugi u martu ove godine. Treći lot je, u junu ove godine, put Arabije krenuo brodom iz luke Burgas.

GIM je mine od 60 mm Krušiku plaćao 45,20 dolara po komadu (fabrička cena definisana na 52,40 dolara), odnosno za 6,70 dolara manje od Jugoimporta SDPR, a one od 120 milimetara čak 22 dolara manje od državnog preduzeća.

Kad se onih 60.000 mina od 60 mm pomnoži sa 6,70 dolara i 50.000 mina od 120 mm sa 22 dolara, koliko iznosi razlika u cenama u korist firme koju zastupa otac ministra policije u odnosu na Jugoimport, dolazi se do cifre od oko 1,5 milion dolara, za koliko su Krušik i Jugoimport SDPR oštećeni u samo jednom poslu valjevske fabrike sa privilegovanim trgovcima oružjem.

Naš list je u više navrata o situaciji u Krušiku pokušavao da razgovara sa nadležnima u toj fabrici, najpre sa generalnim direktorom Vladanom Lukićem, a potom i sa predsednikom Nadzornog odbora, potpukovnikom Veljkom Petrovićem.

Tim povodom obraćali smo se i Ministarstvu odbrane, tražeći da dozvoli pukovniku Petroviću da govori za naš list. Od tog obraćanja Ministarstvu odbrane prošlo je gotovo mesec dana, ali odgovora nema.

Predsednik NO Krušika trebalo bi da odgovori zašto su GIM, firme Slobodana Tešića i arapska kompanija Internešenel golden grupa, koje valjevskoj fabrici, na ime isporučene robe, duguju više od sedam miliona evra, povlašćeni kupci mina i granata i da li je tačno da su dugovi i gubici Krušika dostigli više desetina miliona evra (pominje se i svih 100 miliona evra)?

Takođe, otvoreno je i pitanje o tome da li je u Krušiku prekobrojno više stotina radnika, kao i zašto fabrika radi tek sa 10 do 20 odsto kapaciteta.

Izvor: Danas

Podeli
Updated: 16 јануара, 2020 — 12:18 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.