KISIĆ: Ove mere su vam opomena, lekari su na izmaku snaga!

Sa oko 15 preminulih dnevno, lekari su na izdisaju, ali nisu bili u januaru kad je ta cifra iznosila preko 40? Ovo je još jedno nejasno objašnjenje kriznog štaba…

Ministarka rada i članica Kriznog štaba vlade Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su mere za suzbijanje korona virusa koje važe ovog vikenda opomena da situacija nije dobra i da je virus još prisutan.

Prema njenoj oceni, nije dovoljno što su mere određene samo za vikend i što je radno vreme tokom vikenda skraćeno.

„Da li je dovoljno dva dana? Nije doboljno ni dva, ni 20 ni 220. Zaista moramo da sprečimo da se zarazimo, to je suština. Korona virus je prevazišao zdravstvena pitanja“, rekla je Kisić Tepavčevićeva za televiziju Prva.

Istakla je da su lekari na izmaku snaga i podsetila na podatak da je više od 600 zdravstvenih radnika pozitivno, a da ih je 16 hospitalizovano.

Govoreći o korona-žurkama, kazala je da je jasno da su svi željni proslava, ali je istakla da će „ispaštati svi ako se pojedinci neodgovorno ponašaju“.

Na pitanje o merama na skijalištima, Kisić Tepavčevićeva je navela da, iako ljudi vole da odlaze na skijanje, moraju da znaju da je ova godina drugačija od ranijih.

„Ko je sebi omogućio takav luksuz da ode na planinu, treba da zna da ne može da se ponaša kao prethodnih godina jer se mnogi sa planina vraćaju bolesni. Odmah traže smeštaj u bolnici, traže ga odmah i preko reda i tek tad vide da je virus ozbiljan“, napomenula je ministarka.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 387 osoba

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo virusa Kovid 19 potvrđeno je kod 145 korisnika i 242 zaposlena, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupno je izlečeno 5.285 korisnika ustanova socijalne zaštite i 2.251 zaposleni u tim ustanovama.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi Ministarstvo.

Podeli
Updated: 27 фебруара, 2021 — 9:05 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *