Kisić Tepavčević: Srbija će među prvima imati vakcinu protiv koronavirusa

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su bezbednost i efikasnost na prvom mestu kada bude pronađena vakcina za koronavirus.

Ona je rekla za RTS da je smanjenje broja zaraženih logičan sled događaja, pošto je primetno da se građani sada više pridržavaju propisanih mera.

Prema njenim rečima, više od 150 različitih kompanija pokušava da napravi vakcinu, koja je „nešto što je najtraženije na čitavom svetskom tržištu“.

Srbija se, kako je rekla, od samog početka uključila u proces i vodi intenzivne komunikacije sa najeminentnijim proizvođačima.

„I Srbija je uložila dva miliona evra u istraživanja, intenzivni pregovori se vode sa određenim firmama, to nas svrstava u red zemalja koje će među prvima imati vakcinu kad bude na tržištu. Postoje određene vakcine koje su u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ako bude pre svega bezbedna i efektivna, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu, jer od početka aktivno učestvujemo u svemu tome“, naglasila je.

Komentarišući izjavu predsednika italijanske regije Veneto da je virus u Srbiji jači nego drugde, Darija Kisić Tepavčević kaže da takva vrsta izjava nije zasnovana ni na kakvim naučnim dokazima.

„Nije nepoznanica da se virus u izvesnoj meri menja svaki put kad se replicira, ali većina tih mutacija nema nikakvog značaja. Donošenje zaključaka na osnovu serije slučaja nije prihvatljivo u medicini i mora da se radi opsežnije istraživanje“, navodi ona.

Kisić je rekla da nije reč o zvaničnim istraživanjima sa naučnom metodologijom.

Podeli
Updated: јул 17, 2020 — 8:22 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *