Ko finansira stranačku kampanju predsednika SNSa

Ko finansira kampanju predsednika SNSa „Budućnost Srbije“? I zbog čega se odvija uoči mogućih vanrednih izbora u Srbiji? Iz izjava predstavnika Vlade Srbije i funkcionera SNS zaključuje se da se Vučićevi obilasci finansiraju novcem građana, ali predsednica Vlade tvrdi da u tome nema ničeg spornog, i postavlja pitanje – zašto je to tema?

Do kraja februara Srpska napredna stranka odlučiće ide li se na vanredne parlamentarne izbore. I baš dok se o takvoj odluci još samo nagađa predsednik stranke, i Srbije, Aleksandar Vučić odlučio je da obiđe zemlju. Bilo izbora ili ne, kampanja ne izostaje. Naime, upravo je tako nazivaju iz Predsedništva Srbije kada novinare pozivaju da isprate kampanju „Budućnost Srbije“. Međutim, oni koji u toj kampanji, pored predsednika, učestvuju ne odgovaraju jasno ko je finansira i koliko košta.

„Ne znam o kakvom finansiranju kampanje pričate, zato što ništa u tome nisam videla da je potrebno posebno finansiranje“, kaže premijerka Ana Brnabić.

N1: Pa finansira se postavljanje bine, postavljanje ozvučenja, autobusi koji dovoze ljude, ograde oko mesta gde se drže govori…

Loading...

Brnabić: Finansira se u skladu sa onim što su ustavna ovlašćenja Vlade, predsednika, ja ne znam zašto je to tema. Nije kao da je kampanja u kojoj imate vatromet i da je neka skupa, imate najosnovniju binu, ozvučenje najosnovnije da razgovaramo o tome šta smo uradili za građane.

Da se upravo novcem građana finansira kampanja, kaže i potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov.

„Predsednik države radi svoj posao i kao što vidite, predsednik države novac iz budžeta koji mu daju koristi tako što radi“, rekao je Jovanov.

N1: Da li je ovo predizborna kampanja, odnosno uvod u nju?

Jovanov: Sačekaćete dve nedelje, pa ako to bude bilo, onda ću vam odgovoriti šta je i kako je.

Kampanja „Budućnost Srbije“ zamišljena je tako da može da se prilagodi različitim scenarijima, smatra istraživač javnog mnjenja Bojan Klačar.

„Ona je najpre nastala kao kontrateža, kao kontrareakcija na proteste, ali je, s druge strane, napravljana da može i da funkcioniše za slučaj raspisivanja vanrednih izbora. Ova kampanja može da predstavlja uvod u neku novu izbornu kampanju“, ocenjuje.

S obzirom na to da je Vučić najavio da će obići 29 okruga i više od 100 opština u Srbiji, Klačar dodaje da bi ta kampanja mogla da potraje mesecima, tačnije i do redovnih parlamentarnih izbora 2020.

Izvor N1

Podeli
Updated: 14 фебруара, 2019 — 10:36 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.