Kokeza za Vučića uzeo milijarde od države

Muljanje Nadležni bi trebalo da istraže poslovanje firme „Prointer“, koja se povezuje s članom SNS,pošto je 18 puta povećala profit od kada je ta partija na vlasti, a dobila posao na čak 115 državnih tendera

Nadležni državni organi trebalo bi da istraže poslovanje firme „Prointer IT solušens end servisis“, čiji je vlasnik Slobodan Kvrgić, ali koja se povezuje sa Slavišom Kokezom, članom SNS i bivšim ugostiteljem, pošto je od dolaska te partije na vlast čak 18 puta povećala profit, a najviše poslova dobila je od državnih preduzeća, apeluju sagovornici Kurira.

Firma „Prointer“, koja se bavi informacionim tehnologijama, kako je Kurir juče objavio, od 2012. do 2016. dobila je poslove na čak 115 državnih tendera i tako zaradila oko 2,4 milijarde dinara. Povećala je prihode 157 puta – sa 15,9 miliona dinara u 2011. na čak 2,5 milijardi u 2015.

– Nadležni organi, od UBPOK preko Agencije za borbu protiv korupcije do komisija za zaštitu konkurencije i za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, trebalo bi da izvrše proveru kako je ta firma uspevala i pod kojim uslovima da dobije poslove na 115 državnih tendera. Treba razgovarati i s drugim učesnicima na tenderima, proveriti da li je firma bila povlašćena, odnosno da li su se drugi učesnici žalili i zašto na izgubljene poslove – smatra potpredsednik SRS Zoran Krasić.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže da sume o poslovanju „Prointera“ deluju frapantno:

– U javnom je interesu, pa i u interesu te firme, da se otkloni svaka sumnja o poslovanju. Zbog tako indikativnih brojki potrebno je sprovesti neku kontrolu i proveru, bez obzira na to o kome se radi.

Dil s javnim preduzećima

– Ali ni to im nije bilo dovoljno! Kvrgić je 2013. kupio i firmu „Alti“, u čijem sastavu je i lanac prodavnica „Vin-vin“, koja je u tom trenutku bila gigant u odnosu na „Prointer“ jer je imala 20 puta veće prihode. Tom kupovinom je u suštini IT tržište stavljeno pod kontrolu jednog čoveka. U 2015. „Prointer“ i „Alti“ su imale prihode od 14,2 milijarde dinara ili oko 115 miliona evra – kaže sagovornik Kurira upoznat sa dešavanjima na tržištu IT usluga. Iako je „Alti“ bio poznata firma sa dobrim prihodima, preuzimanje od strane Kvrgića dodatno je uvećalo poslovanje, pa su prihodi od 2013. do 2015. duplirani, sa 6,6 milijardi na skoro 12! „Alti“ je pobedio na 70 državnih tendera, pa je dobijao poslove za EPS, ministarstva unutrašnjih poslova, rada, prosvete, poljoprivrede i privrede, javna preduzeća „Transnafta“, „Državna lutrija Srbije“…

Osim „Eurosalona“, Kokeza je vlasnik firmi „Senior tim“, „Best kontakt“, „Srećni milioner“, hotela „Kontakt“ u Beogradu.

Predsednik FSS Slaviša Kokeza nije odgovorio na pitanja Kurira.

Izvor: Kurir

Podeli
Updated: март 14, 2021 — 1:03 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *