KOLUBARA OPET GORI! Vučić i Grčić su uništili energetski sistem (VIDEO)

Srbiji stižu na naplatu nestručnost, bahatost i koruptivnost naprednjačkih kadrova koji se nalaze pod direktnom kontrolom Aleksandra Vučića. Dešavanja u energetskom sistemu Srbije koji je pred potpunim kolapsom poslednjih mesec dana odslikavaju sistem naprednjačke vlasti, a štetu će osetiti svi građani Srbije.

Svi smo mogli da slušamo Aleksandra Vučića kako se hvali da je energetski sistem Srbije u nikad boljem stanju zahvaljujući njegovoj mudroj politici, njegovom inostranim vezama i kadrovima koje je postavio, među kojima je glavni direktor EPS-a i poznati pečenjar Milorad Grčić. Naravno, sve je to bio puki marketing, kao što je i sve drugo u naprednoj Srbiji, iza čega stoji pustoš i beda.

– Nećemo imati problema ni sa strujom ni sa gasom ni sa grejanjem, kao ni sa ukupnim snabdevanjem – rekao je Vučić krajem novembra posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Nije prošlo mnogo od toga, a u noći između 11. i 12. decembra 2021. došlo je do prve u nizu havarija u TENT-u, zbog čega je bez elektrosnabdevanja ostalo više od 136 hiljada ljudi, a više od 2.200 trafo-stanica prestalo je sa radom nakon što je ispalo šest blokova TENT-a od njih osam.

Naravno, odmah je smišljen izgovor kako je sneg koji je natopio ugalj krivac za energetski kolaps, kao i blato koje je iz Kolubare ubacivano u kamione sa ugljem. Međutim, stručnjaci su ukazali da je za havariju odgovorna jako loša priprema EPS-a za zimsku sezonu.

– Sve akumulacije su prazne, deponija uglja ispred TENT-a je prazna, nisu obavljeni potrebni remonti, i sve je to dovelo do situacije da se TENT ugasi, a to se desilo jer smo imali nekvalitetan ugalj već duži vremenski period, to je praktično blato i mulj i nema kalorijsku vrednost, zaliva se mazutom da bi se podigla kalorijska vrednost i onda se to loži, što je katastrofalno kada se radi o zagađenju – rekao je Dušan Nikezić, predsednik Odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde, i dodao da ne mogu vremenske prilike biti razlog za prestanak rada svih blokova u TENT-u, jer „termoelektrana radi i kada je kiša i kada je sneg, prestala je da radi zato što je nestalo mazuta“.

Zbog toga je Srbija bila prinuđena da uvozi „enormne“ količine struje, te je izgubila 250 miliona evra.

Desetak dana od toga u TENT-u je izbila nova havarija, usled čega je došlo do požara. Van pogona bili su blokovi B1 i B2.

– Blok B1 u TENT-u od juče nije u sistemu zbog požara koji je izbio na gorioniku mazutnog sistema, dok je havarija na bloku B2 izazvana oštećenjem mlinskog kola izbacila je taj blok iz pogona – stajalo je u saopštenju Ministarstva energetike i EPS-a.

Video snimak sa lica mesta pokazuje da je pukom srećom izbegnuta tragedija. Delovi mlina su leteli na sve strane, a ludom srećom niko nije poginuo. Na snimku se vidi i ogromna rupa u zidu koja je nastala tokom havarije.

I taman kad smo pomislili da ne može dalje i da su odgovorni izvukli neke pouke, sinoć je ponovo došlo do novog incidenta kada je izbio požar na površinskom kopu Tamnava – Zapadno polje i tom prilikom se zapalio jedan od odlagača.

– Šteta je ogromna, trebaće prilično vremena da se sistem povrati u normalu, a to sve znači još manje uglja za TENT. I to u momentu kada se zima zahuktala – saopštila je Tatjana Manojlović, potpredsednica Demokratske stranke.

Šta će se dalje dešavati u energetskom sistemu, ostaje nam da vidimo, ali sve dok smo u rukama ovako nesposobne vlasti, ne piše nam se dobro.

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: јануар 11, 2022 — 2:07 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *