KOMEDIJA: Srbija na crnoj listi (FATF) zemalja koje peru novac – Stefanović o napretku u toj oblasti!?

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se s predstavnicima evaluacionog tima Zajedničke grupe za Evropu i Evroaziju Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) i upoznao ih sa napretkom Srbije u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

„Srbija u ovoj oblasti donela 13 zakonskih i više podzakonskih akata, izradila je Nacionalnu procenu rizika kojom se rukovodi u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i značajno unapredila resurse i kapacitete u borbi protiv ove vrste kriminala, što je dalo konkretne rezultate koji se, između ostalog, ogledaju i u značajno povećanom broju presuda za pranje novca“, naveo je Stefanović.

U saopštenju se dodaje da je Daniel Telesklaf izrazio je zadovoljstvo u ime predstavnika pomenute Grupe što će u narednim danima razgovarati sa stručnjacima iz Srbije u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Loading...

Da podsetimo, Srbija još nije skinuta sa „crne liste“ zemalja sa „sistemskim manjkavostima“ u borbi protiv terorizma i pranja novca Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF ), prenosi Insajder.

Na toj listi Srbija se prvi put našla u februaru 2018 godine, a uprkos tvrdnjama predstavnika vlasti da su u međuvremenu ispunjene sve preporuke FATF, procena ovog tela, nakon revizije u junu i oktobru 2018, ostala je ista – Srbija i dalje predstavlja rizik za međunarodni finansijski sistem, piše Insajder.

Sa „crne liste“ su u međuvremenu skinuti Irak i Vanuatu, dok je Srbija i dalje u društvu Etiopije, Gane, Sirije, Pakistana…

Novi izveštaj o napretku u primeni preporuka za sprečavanje pranja novca i terorizma u 11 visoko rizičnih zemalja, među kojima je i dalje Srbija, govori se da je Srbija napravila pomak, ali se konstatuje da nisu otklonjeni svi strateški nedostaci u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Uz podsećanje na to da su se najviši zvaničnici Srbije obavezali da će se posvetiti uklanjanju nedostataka u sistemu i primeniti date preporuke, FATF u novom izveštaju insistira na dokazima da su prihvaćena pravila primenjena u praksi.

Navode da bi Srbija trebalo između ostalog da u praksi počne sa primenom mehanizma sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma u odnosu na advokate i da pruži dokaze da se primenjuju sankcije u ovim prestupima. Srbija prema mišljenju FATF treba da dokaže da nadležna tela imaju pravovremeni pristup podacima vlasništva nad firmama, koji moraju da budu adekvatne, tačne i aktuelne.

Međunarodne standarde Međudržavno telo za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) donelo je još 2012. godine, a Srbija se obavezala na njihovu primenu. Uprkos tome što je država za prilagođavanje imala čak šest godina, proces nije završen. To je i razlog zbog kojeg je Srbija našla na spornoj listi zemalja, nakon kontrola koje su sprovođene u periodu od 2014. do 2016. godine.

Pod „prismotru“ ove međunarodne organizacije Srbija je stavljena u februaru 2018. godine. Krajem juna FATF je revidirao listu zemalja koje predstavljaju rizik za međunarodni finansijski sistem, nakon čega su sa nje skinuti Irak i Vanuatu ali ne i Srbija.

U svom izveštaju od 29. juna 2018 FATF je navela da su napravljeni pomaci ali da pojedine preporuke koje su istaknute i u izveštaju iz februara meseca, poput uspostavljanja boljeg nadzora nad advokatima, neophodnosti praćenja politički eksponiranih lica i elektronskih transfera novca u skladu sa FATF standardima, nisu primenjene.

Srbija je u međuvremenu usvojila nekoliko izmena i dopuna zakona po hitnom postupku upravo zbog zahteva FATF. To međutim, po oceni ovog međudržavnog tela nije dovoljno.

Podeli
Updated: 28 маја, 2019 — 3:20 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.