KOMUNALNA POLICIJA POSTAJE MILICIJA: Proširuju im se ovlašćenja!

Izmene Osim promene imena, novine su i da će pripadnici moći da zaustavljaju vozila, a osim fizičke snage i palica biće im dozvoljeno da koriste i biber-sprej

U Srbiju se vraća milicija! Pripremljen je novi zakon o Komunalnoj policiji, koja će se, ukoliko bude usvojen, ubuduće zvati Komunalna milicija i dobiće nove nadležnosti i šira ovlašćenja.

Prethodno je stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji utvrđeno da pravo na upotrebu naziva „policija“ imaju isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

– U dosadašnjoj praksi se pokazalo kao potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja komunalnoj miliciji – tako je nacrtom zakona, pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila, kao i pozivanje građana i traženje obaveštenja od njih. Predloženo je da se komunalnoj miliciji da i spasilačka funkcija i da može da preduzima hitne mere u vanrednim situacijama poput elementarnih nepogoda – navode za Kurir iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je raspisalo javnu raspravu o Nacrtu zakona o komunalnoj miliciji, koja će trajati do 6. marta.

Oni objašnjavaju da je osnovni razlog za donošenje novog zakona potreba da se komunalna milicija obrazuje i u opštinama, te da su u dosadašnjem funkcionisanju opština uočene znatne teškoće u održavanju komunalnog reda i obezbeđenju efikasnog izvršavanja zakona. Takođe se pooštrava kontrola rada, disciplinska odgovornost, bezbednosna i psihofizička provera komunalnih milicionara.

Kad je u pitanju upotreba sredstava prinude, do sada je komunalcima bila dozvoljena upotreba fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje, a novi Nacrt zakona predviđa i upotrebu ručnog spreja s nadražujućim dejstvom.

S obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da je bilo ishitrenih i nepotrebnih ispada pojedinih komunalaca, sada će biti pooštrena selekcija pri prijemu.
– Predviđeno je stručno osposobljavanje i usavršavanje, poseban ispit koji se polaže za komunalnog milicionara, provera praktične i psihofizičke osposobljenosti, a sada se predlaže i uvođenje provere da li postoje bezbednosne smetnje za obavljanje poslova komunalnog milicionera koje se mogu sprovoditi i tokom rada – objašnjavaju iz ministarstva.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je važno to što će biti ukinuta uredba prema kojoj na 5.000 građana postoji jedan pripadnik Komunalne policije.
– Očekujemo da ćemo odmah po usvajanju zakona, tokom tekuće godine, obezbediti još 300 pripadnika komunalne policije. Plan je da u narednih nekoliko godina Komunalna policija dobije oko 1.000 novih policajaca, što će biti dovoljno da pokrijemo čitav grad – rekao je Vesić.

Predviđena ovlašćenja komunalnih milicionera

– upozorenje
– usmeno naređenje
– provera identiteta
– dovođenje
– zaustavljanje i pregledanje lica, predmeta i vozila
– privremeno oduzimanje predmeta
– pozivanje
– video-nadzor
– upotreba sredstava prinude (fizička snaga, sredstva za 
vezivanje, ručni sprej i službena palica)
– traženje obaveštenja
– izdavanje prekršajnog naloga, mogu podneti prijavu 
nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podneti zahtev 
za pokretanje prekršajnog postupka i obavestiti drugi 
nadležni organ

Komunalna policija ima pravo:
– Da vas legitimiše
– Da vas privede ako ne može da utvrdi vaš identitet
– Da koristi sredstva vezivanja ako pokušate da pobegnete ili 
pružate otpor
– Da vas pretrese ukoliko postoji opravdan povod
– Da vam izda prekršajni nalog na osnovu podataka o vašem 
identitetu

Komunalna policija nema pravo:
– Da vas privede iz bilo kog drugog razloga (može da se obrati 
policiji za pomoć)
– Da vaše lične podatke da kontroloru
– Da izvrši proveru identiteta, a da vas prethodno ne obavesti 
o razlozima provere
– Da vas zadrži ako ste dali lične podatke

Podeli
Updated: 1 марта, 2019 — 12:52 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *