Kon: Moguće da je virus kod nas bio i u decembru, ali sporadično

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije nemoguće da je koronavirus bio prisutan u Srbiji još u decembru, ali je, ukoliko je to istina, sasvim sigurno bio sporadično u cirkulaciji.

„Da je bio masovno prisutan mi bismo ga otkrili i ranije. Znali bismo po broju onih koji su oboleli sa obolenjima sličnim gripu, a to se nešto posebno nije videlo“, rekao je Kon za RTS.

Kako je istakao, nakon ukidanja vanrednog stanja nastaviće se sa izbegavanjem kontakata, što će i dalje posebno važiti za starije od 65 godina i za hronične bolesnike.

„Svi ti kontakti praktično omogućuju virusu da opstane. Što ih manje imamo manje će i kraće će trajati njegova cirkulacija u ovom talasu. Prema tome ne treba nešto mnogo da menjamo ponašanje“, rekao je Kon.

Što se tiče gradskog saobraćaja, koji će u Beogradu početi od 8. maja, to neće biti za opštu upotrebu već samo za zaposlene i zbog toga, naveo je, treba i dalje govoriti da je zabranjen.

„Svi zaposleni da bi stigli na posao moraju da koriste maske prilikom ulaska u prevoz, moraju da imaju rukavice“, kazao je i dodao da će ta mera trajati neko vreme, a dotle će se pratiti situacija s koronavirusom i u skladu s tim donositi odluke.

Komentarišući početak testiranja 7.000 porodica kako bi se utvrdilo da li se stekao kolektivni imunitet, Kon je rekao da je skeptik da se stvorio značajan imunitet uz mere koje se preduzimaju i sprečavanje kontakta.

„Veliki broj nas je ostao osetljiv, a videćemo kakvi će rezultati biti, pa ćemo znati tačno“, kazao je.

Prema njegovim rečima, još nije doneto rešenje o otvaranju granica, a verovatno će se tražiti da budu testirani oni koji ulaze u zemlju. Što se tiče izlazaka iz zemlje ponašaće se kako zemlje u koje se ide budu tražile.

Izvor: N1

Podeli
Updated: 6 маја, 2020 — 5:09 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *