Kon: Umrli lekari se zaražavali na pauzama za kafu

Srbiju proteklih nedelja potresaju gotovo svakodnevne vesti o smrti zdravstvenih radnika, trenutno ih je više od 70. U javnosti se sve češće čuju zahtevi da se te smrti ispitaju i da se utvrdi koji je uzrok – zašto gubimo toliko lekara? Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, kaže da je to veoma ozbiljno pitanje kojem se treba temeljno posvetiti.

„Mi imamo neka saznanja, u okviru nekih klinika, da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica. To bi trebalo oni koji rukovode tim kovid bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza“, to je jedno od obrazloženja i odgovora na pitanje kako su se zaražavali lekari u Srbiji, naveo je Kon.

Kon navodi da je neophodno utvrditi niz činjenica koje treba da stvore potpunu sliku i uvid, kada je reč o smrtnosti lekra u Srbiji usred pandemije koronavirusa.

“Posle prvog talasa sam to temeljno pratio, pa mogu reći i posle drugog, ali tada nije bilo neke velike razlike. Nije bilo toliko brojnog umiranja. Ono što se već tada moglo videti je da među umrlima nisu svi bili ni radno aktivni. Svejedno, to je ekstremno značajno utvrditi koliko je od njih zapravo radilo u crvenoj zoni. Postoji još jedna stvar, svakom pozitivnom se radi takozvano epidemiloološko ispitivanje”, kaže Kon.

Ipak, on ističe da sve saznajnja koja trenutno postoje nisu dovoljna i da je zbog toga potreban ozbiljan pristup ovoj temi.

“Da se vidi koliko je tu zaista bilo stomatologa, onih koji ni na koji način nisu došli u kontakt sa crvenom zonom, koliko je bilo onih za koje znamo da su se zarazili u porodici ili izvan. To se sve da utvrditi, jer epidemiološka ispitivanja su rađena. Još jedna bitna stvar je koliko je lekara započelo pravovremeno da se leči, a koliko nije. Treba uporediti smrtnost zdravstvenih radnika u odnosu na smrtnost svih ostalih iz opšte populacije – da li je tu bilo neke razlike. Zatim, treba ispitivati smrtnost hospitalizovanih po raznim kovid bolnicama”, kaže Kon.

Dodaje i da treba uzeti u obzir i “objektivizirati” opterećenost zdravstvenih radnika.

“To treba analizirati po specijalnostima, to nije jednako. Mi imamo anesteziologe koji su bili maksimalno opterećeni”, konstatuje Kon.

Ngoveštava i da treba utvrditi i dinamiku umiranja zdravstvenih radnika.

Primećuje i da je diskutabilno porediti te podatke sa podacima iz regiona i sveta, zato što je, smatra Kon, veliko pitanje koliko ko objavljuje te podatke. Kon Konstatuje da je reč o važnom i etički vrlo bitnom pitanju koje treba analizirati kako ne bi došlo do pogoršanja situacije.

Podeli
Updated: јануар 12, 2021 — 1:33 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Занимљиво је да се др Кон, односно Кризни штаб, бави питањем неуобичајено великог броја смрти лекара, посебно у поређењу са драстично нижим бројевима у Словенији и Хрватској (0 и 1), тек након што је на то указао др Радовановић! При том, Кон не помиње главни могући узрок заражавања – неисправна и неадекватна заштитна средства! Може ли га неко питати да то објасни?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *