Kon: Ustavni sud da se izjasni o uvođenju OBAVEZNE VAKCINACIJE

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i čitav zakon protivustavan, ocenio je epidemiolog Predrag Kon za Danas, koji na pitanje da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije kaže da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Kon je, govoreći o uvođenju obavezne vakcinacije za određene grupe stanovništva, a pre svega zdravstvene radnike, naveo da obavezna vakcinacija može da bude propisana naredbom ministra u određenim situacijama „kao što je ova trenutno“ i dodao da za zdravstvene radnike postoji već niz vakcina koje su obavezne, i u Srbiji i u svetu.

Upitan da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije, ali i privilegija za vakcinisane, po uzoru na Francusku, Kon je za Danas odgovorio da to jeste medicinski i epidemiološki opravdano, ali i da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Prema njegovom mišljenju, osnovne mere o kojima u ovom trenutku treba da se razmišlja su one koje se odnose na povećanje broja vakcinisanih.

„Jasno je da ne možemo da se vraćamo unazad, posežući za merama kakve su bile ranije u vidu zatvaranja, jer sada imamo vrlo snažno oruđe, a to je vakcina“, rekao je Kon, ali i upozorio da će u jednom trenutku morati da se razmišlja i o drugim merama, koje se pre svega odnose na ograničenja okupljanja.

Potvrdio je da će sednica Kriznog štaba biti održana 1. avgusta i dodao da će do tog datuma članovi tog tela imati konsultacije.

Danas podseća da je premijerka Ana Brnabić izjavila 11. jula, gostujući na TV Prva da će Krizni štab do 1. avgusta, a na osnovu mišljenja Nacionalnog tela za imunizaciju, doneti preporuku o eventualnoj trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa.

Podeli
Updated: јул 27, 2021 — 8:04 pm

1 Comment

Add a Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *