KRAJ BLOKADA Tuča na završetku protesta u Beogradu

Pokret Ekološki ustanak i oko 40 drugih organizacija danas organizuju novu blokadu puteva na 50 lokacija širom Srbije, od 14 do 15 časova. Oni poručuju da ništa nije gotovo sve dok se Rio Tinto ne „protera iz Srbije“.

Počela je najavljena blokada auto-puta kod Sava centra koju organizuju ekološke organizacije. Sa novobeogradske strane mosta primećeno je prisustvo policajaca u civilu, a automobili koji su se zatekli na mostu okreću se i vraćaju. Stali su Novi Sad, Kragujevac, Užice, Čačak, Niš, Zlatibor, Prokuplje…

Ljudi su počeli da se okupljaju već oko 13 časova, a Dragan Milovanović Crni, Šapčanin i jedan od simbola protesta, ipak neće govoriti na današnjem skupu u Beogradu – zbog pretnji.

Na samom kraju blokade auto-puta, došlo je do sukoba vozača jednog automobila i demonstranata, koji su razbili šoferku automobila. Vozač je udario automobilom jednog demonstranta, a onda je usledila tuča. Ratni veterani koji su nosili transparent su ponovo blokirali put.

U 14 časova je blokiran auto-put, kao i putevi na oko 50 lokacija širom Srbije.

Organizatori protesta pozivaju policiju da obezbedi javni red i mir tokom protesta, a tužilaštvo da proceusira batinaše.

Predsednik Vučić „ekspresno“ je naložio povlačenje Zakona o eksproprijaciji, a Skupština je juče izmenila Zakon o referendumu – iako ga je samo nekoliko dana ranije usvojila u izvornom obliku.

Čuvena glumica Svetlana Ceca Bojković poručila je da borba protiv kompanije Rio Tinto nije gotova i da nema razloga za prekid protesta. Ona je pozvala građane da se i danas okupe kako bi pomogli ostvarivanju glavnog cilja – proterivanju Rio Tinta iz Srbije.

Podeli
Updated: децембар 11, 2021 — 3:52 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *