KREĆE KRAH EKONOMIJE:U SAD najveća stopa inflacije u poslednjih 40 godina!

Cene u SAD su u decembru 2021. povećane za sedam odsto u poređenju sa godinom ranije i to predstavlja najveća stopu inflacije u poslednjih 40 godina, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako je preneo Glas Amerike, veće cene obeležile su američku ekonomiju tokom cele prethodne godine, a njihov rast najveći je još od 1982. Godine

Ekonomski stručnjaci ukazuju da se velika potražnja takoreći sukobila sa nestašicama u snabdevanju koje su izazvane koronavirusom. To je uticalo na rast cena motornih vozila i nameštaja, ali i svakodnevnih potrepština, poput hrane i goriva.

Bela kuća i kreatori ekonomske politike u Federalnim rezervama (američkoj Centralnoj banci) usredređeni su na rastuće troškove, mada ukazuju da očekuju da će inflacija ostati izražena tokom 2022. godine.

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je Federalnu trgovinsku komisiju da istraži „ponašanje naftnih i gasnih kompanija na štetu potrošača“.

Federalne rezerve nastoje da obuzdaju inflaciju tako što će prekinuti direktnu finansijsku podršku privredi u martu, ranije nego što je prvobitno planirano, i poveća referentnu kamatnu stopu koja utiče na troškove zaduživanja za preduzeća i potrošače.

Podeli
Updated: 13 јануара, 2022 — 8:12 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *