Krizni štab predložio POLICIJSKI ČAS i zabranu kontakata

„Jedina opcija koju medicinski deo Kriznog štaba predlaže jeste apsolutni lokdaun, odnosno policijski čas i zabrana kontakata, jer je, po njima, to najcelishodniji način da se u sedam do 10 dana smanji broj zaraženih“, rekao je posle sednice Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako je rekao Gojković, medicinski deo zatvaranje vidi kao jedino moguće rešenje problema, s obzirom na epidemiološku situaciju.

„Oni se jasno i decidno se izjašnjavaju da bi u ovom trenutku to bilo najcelishodnije, što se tiče medicinskog dela. Oni ne mogu i ne žele da ulaze u problem kakve će posledice izazvati lokdaun, pre svega za ekonomski deo, koji ta posledica nosi, tako da je ostalo da u sledećem vremenskom intervalu se sastanemo ponovo, imamo konsultacije i donesemo odluku koja će biti adekvatna“, rekao je Gojković.

On je rekao da moramo voditi računa od zdravlju i interesu naših građana, ali i „razmišljati kako ćemo kao država nakon godinu dana uspeti da podnesemo, ne samo ekonomski, nego i u svim ostalim aspektima eventualno novi lokdaun“.

Kako je rekao Gojković, u ovom trenutku je najveći problem da „uspešno sprovedemo vakcinaciju“.

„Jer ukoliko imamo povećan broj obolelih, mi ne možemo da vakcinišemo ljude, to je ono što nam je ključna stvar i ključni cilj u narednom periodu, da se vakcinacija koja ide dobro nastavi kao do sada, ali to nećemo moći ako budemo imali povećan broj zaraženih“, kaže on.

Želi da bude, rekao je, „apsolutno jasan“.

„Želja medicinskog dela Kriznog štaba jeste da se maksimalno spreče svi mogući kontakti, po njima jedino mogu da se spreče policijskim časom i vanrednim stanjem, to je što nam omogućava naš zakon. Znate da možemo da zatvorimo sve kafiće, restorane, ali imaćete ljude koji će to raditi kod kuće, gde ne možete da imate adekvatan odgovor države bez vanrednog stanja i policijskog časa“, kaže.

Prema njegovim rečima, osim ekonomskog, ponovno zakoljučavanje bi predstavljalo i socijalni i psihološki, mentalni problem.

„Da napravimo konsultacije i da vidimo na koji način ćemo izaći u susret medicinskom delu Kriznog štaba. Vezano za termine, nemojte da to neko zloupotrebljava i ograničava, u najskorijem mogućem roku ćemo imati adekvatan odgovor“, kaže on.

Prema mišljenju medicinskog dela Kriznog štaba, kaže, „sat, dva, tri smanjivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće ništa doneti“.

„Videćemo, razgovaraćemo, u sledećem vremenskom periodu ćete imati tačan, adekvatan odgovor, to je stvar o kojoj mora više ljudi na više nivoa da razgovara. Nimalo nije jednostavna odluka, biće i za i protiv, ali mora se naći odgovor na ovu situaciju u kojoj se sada nalazimo, prvenstveno zbog preopterećnosti bolnica i zbog uspešnog toka vakcinacije“, kaže.

Dodao je da i dalje postoji problem sa kućnim okupljanjima.

Govoreći o ski centrima, rekao je da će „sigurno i oni biti uključeni u ovo što ćemo imati na nivou cele države, neki vid mera“.

Kada je reč o današnjim podacima, od 13.286 testiranih u poslednja 24 sata, pozitivnih je bilo 3.469, a preminulo je 16 pacijenata. Na respiratorima su 164 obolela.

Podeli
Updated: март 1, 2021 — 6:35 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *