KRKOBABIĆ: Predlažem da se minimalna penzija podigne na 12.000 dinara!

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić predlaže uvođenje minimalne “garantovane penzije” od oko 12.000 dinara, kao vid socijalnog davanja za građane koji nemaju uslove za penziju, ali i korigovanje švajcarske formule za rast penzija, kako povećanje penzija ne bi zaostajalo za rastom plata.

Krkobabić je rekao da bi „garantovana penzija“ bila namenjena građanima koji iz različitih razloga nisu imali mogućnost da ispune uslove za penzije, pa nisu mogli da ostvare nijednu vrstu penzije – invalidsku, porodičnu…

Krkobabić kaže da je uvođenje jedne takve pomoći za te ljude civilizacijski trend kod bogatijih zemalja u Evropi, koje izdvajaju i znatno više sredstava. To će biti naš predlog za vladu i skupštinu, pošto bi trebalo da se usvoji kao novo zakonsko rešenje, dodao je Krkobabić.

„Kada je reč o švajcarskoj formuli za penzije, koja podrazumeva usklađivanje visine penzija sa rastom cena i zarada, i to: 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast zarada, kaže za Tanjug da je ta formula bitan iskorak, jer isključuje arbitrarnost pojedinaca u dosnošenju odluke o rastu penzija.

Navodi da su penzije ove godine porasle za 5,9 odsto, ali da su plate povećane za 10,6 odsto i da se vidi da penzije rastu brže i da na duži rok penzije gube trku sa zaradama.

„Imao sam razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i on je dao i zvaničnu izjavu o tome da je nužno da se izvrši korekcija švajcarske formule, da bude ‘švajcarska formula plus plus’. Cilj je da omogućimo da penzije ne gube tu trku sa zaradam i zato bi trebalo da izvršiti korekciju švajcarske formule“, rekao je Krkobabić.

Objašnjava da MMF definiše da ukupno izdvajanje za penzije ne može da pređe 10 odsto BDP-a. „Postoji mogućost, ako se pojavi snažan privredni rast od šest odsto, koji će usloviti i rast zarada, da udeo penzija bude manji od tih 10 odsto u BDP-u, pa da za tu razliku dođe do vanrednog usklađivanja penzija“, naveo je Krkobabić.

Dodaje da bi trebalo poboljšati švajcarsku formulu tako što će prethoditi javna rasprava u kojoj bi učestovao i Fiskalni savet i stručni ljudi za tu oblast. Krkobabić kaže da je njegova formula jednostavna: Penzije da prate plate (u javnom sektoru). Takođe, navodi da je trenutno prosečna penzija ispod 50 odsto prosečne zarade ili 46,5 odsto, kao i da bi prvi korak trebalo da bude da penzije ne padaju ispod 50 odsto prosečne zarade. Krkobabić dodaje da bi javna rasprava trebalo da prethodi izmenama i dopunama Zakona o PIO.

Podeli
Updated: мај 10, 2021 — 6:41 pm

1 Comment

Add a Comment
 1. Od 1973 do 2003 radio po starom penzionom sistemuo je 30 godina
  Od 2003 do 2013 radio po novom penzionom sistemu. to je 10 godina.
  yar nije realno da mi se radni staz od 1973 do 2003 god racuna po starom tj 10 najboljih godina
  a da se radni staz od 2003 do 2013 racuna po novom to je 10 godina.
  to se sabere i da se konacna penzija.
  Ovako je sav radni staz racunat po novom sistemu za odlazak u penziju sto je nepravilno i na stetu pojedinih radnika koji su imali preko 10 godina visoka primanja zbog svojih zalaganja za poslu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *