Krušik donira BIA iako je račun kompanije godinama u blokadi

Prethodni direktor Krušika Mladen Petković je u najmanje dva navrata uplatio donacije Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) iako je račun te kompanije godinama u blokadi zbog dugovanja koja su premašila 715 miliona dinara, prenosi Nova ekonomija.

Nadzorni odbor firme je, kako piše NIN, u oktobru 2018. godine odobrio obe donacije ukupne vrednosti 640.000 dinara, koje su nakon isplate proglašene za poslovnu tajnu.

Novac je bio namenjen „rekonstrukciji stepeništa i dela fasada policijske uprave Valjevo“.

Mesec dana kasnije Krušik je zbog nedostatka sredstava od Srpske banke tražio produženje roka za vraćanje poslednje rate kredita, vredne blizu pola miliona evra.

Loading...

Godinu dana pre toga, Nadzorni odbor Krušika saglasio se sa Petkovićevom odlukom da takođe dodeli donaciju jednom privatnom preduzeću, a ta donacija je takođe proglašena za poslovnu tajnu.

Nedeljnik NIN takođe izveštava i da je Krušik 2018. godine bio donator jednom kulturno-umetničkom društvu iz Zemuna i automobilskom sportskom klubu iz Sevojna.

Balkanska istraživačka mreža BIRN objavila je 2018. i 2019. više istraživanja koja pokazuju da je kompanija GIM povezana sa ocem ministra policije Srbije, Brankom Stefanovićem, i da je bila povlašćena pri kupovini naoružanja od fabrike Krušik u odnosu na državno preduzeće Jugoimport SDPR.

Dokument koji dokazuje vezu oca Nebojše Stefanovića sa GIM-om novinarima je prosledio uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, koji je zbog toga uhapšen 18. septembra 2019. i najpre odveden u zatvor u Beogradu, a onda vraćen u kućni pritvor, koji mu je ukinut 18. decembra.

Podeli
Updated: 1 фебруара, 2020 — 10:01 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.