Kum Aleksandra Vučića dobio još 2,3 MILIONA EVRA OD EPSa

Kompanijama čiji je vlasnik ili suvlasnik Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, „Elektroprivreda Srbije“ je prošle godine isplatila malo više od 2,3 miliona evra za struju iz malih hidroelektrana, otkriva KRIK.

Za „čiste“ kilovate struje iz malih hidroelektrana državno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) prošle godine isplatilo je 21,8 miliona evra firmama koje imaju status povlašćenih proizvođača.

Najviše novca – 3,9 miliona evra EPS je isplatio sopstvenoj ćerki firmi „Drinsko-limske hidroelektrane“, dok su na drugom mestu sa oko 2,3 miliona evra firme povezane sa Nikolom Petrovićem, Vučićevim kumom i nekadašnjim direktorom „Elektromreža Srbije“.

Ovo nije prvi put da je na račune kompanija u kojima je Petrović vlasnik ili suvlasnik otišlo najviše novca koji je država izdvojila za kupovinu struje od privatnih mini-hidroelektrana.

Tokom 2018. godine država je kompanijama koje su povezane sa Petrovićem dala gotovo 3,1 miliona evra, a godinu dana ranije oko 2,9 miliona evra, kako je ranije otkrio CINS.

Petrović je, kako je to sam rekao, u posao sa mini-hidroelektranama ušao 2009. Bio je direktor „Eco Energo Group“, firme koja je 2010. godine postala prvi povlašćeni proizvođač struje u Srbiji.

Nakon što su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka došli na vlast, Petrović je 2012. godine dobio mesto direktora „Elektromreže Srbije“, preduzeća u sastavu EPS-a. Na njegovom čelu bio je do 2016. godine.

Po odlasku sa funkcije, Petrović je obnovio privatne poslove – proizvodnju struje i gradnju mini-hidroelektrana, ali počeo i da ulaže u nekretnine. Kako je KRIK ranije otkrio, on i njegova supruga postali su vlasnici dve vile u elitnim naseljima u Beogradu, vredne više od četiri miliona evra.

Od Dragana Klisure, svog partnera u poslu sa mini-hidroelektranama, Petrović je u januaru 2017. godine za 220.000 evra kupio firmu posredstvom koje je postao suvlasnik „Eco Energo group“ koja je godinama unazad ostvarivala milionske prihode od države.

Osim njega, suvlasnici u ovoj firmi su Klisura, Nenad Kovač, poznatiji kao Neša Roming, vlasnik „Tehnomanije“ i niza drugih firmi, kao i Vera Ristić, majka Jelene Đoković, supruge tenisera Novaka Đokovića.

Kum predsednika danas je vlasnik ili suvlasnik devet malih hidroelektrana.

Male hidroelektranene ne mogu da proizvedu mnogo struje, a njihov uticaj na životnu sredinu je štetan. Zbog toga je ulaganje države u njih sporno.

Narušavaju eko-sistem, dovode do pojave klizišta, urušavanja puteva, menjanja rečnih tokova i isušivanja reka.

Građani koji žive nadomak reka gde se grade pojedine mini-hidroelektrane već duže vreme protestuju tvrdeći da one služe samo interesu investitora.

Srbija se 2012. u dogovoru sa Energetskom zajednicom obavezala da će ulagati u obnovljive izvore energije. Prema njihovom zahtevu, do 2020. trebalo je da 27 odsto od ukupne potrošnje dolazi iz čistih izvora.

Država je proizvođačima dala povlašćen status – struju koju proizvedu EPS otkupljuje po višim cenama, a novac se obezbeđuje od potrošača – odnosno građana kojima su posebnom naknadom uvećani računi za struju.

EPS je ukupno za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, odnosno mini-hidroelektrana, vetroparkova, biogasa, biomase i solarnih izvora, 2019. isplatio 116 miliona evra, gotovo dvostruko više nego prethodne godine.

Petrovićeve hidroelektrane

Petrovićeve firme kontrolišu mini-hidroelektrane Gornje Gare (1 i 2), Donje Gare (1, 2 i 3), Livađe, Tegošnica, Jabukovik i Županj. Većina se nalazi na reci Vlasini i njenim pritokama, dok je Županj na Jošanici.

Podeli
Updated: 29 априла, 2020 — 10:46 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *