LAGALI SU: 7.000 više zaraženih i 200.000 manje testiranih nego što je prijavljeno

„Na osnovu dve trećine prikupljenih podataka došla sam do podataka da smo u julu imali preko sedam hiljada više zaraženih koronavirusom nego što je prijavljeno, dok je bilo i 200.000 manje PCR testova nego što je to objavljeno“, rekla je novinarka NIN-a Sandra Petrušić u „Utisku nedelje“, u kom su gostovali i glavni urednik BIRN-a Milorad Ivanović i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Baucal.

Oni su govorili o statistici tokom epidemije koronavirusa, da li je tačan broj preminulih i obolelih, te zašto je postojala potreba da se takvi podaci sakriju od javnosti.

Na pitanje da li ima poverenje u Krizni štab, profesor Aleksandar Baucal rekao je da nema jer smatra da je Krizni štab postavljen hibridno – sačinjen od stručnjaka i političara.

– Oni imaju različite interese. Trebalo bi zaista napraviti dva tela. Ovom situacijom ne može da se upravlja bez političara. Ali moramo da odvojimo stručan deo – objašnjava Baucal.

Komentarišući ponašanje doktora Kona, koji je prvo izjavio da je do sredine juna bilo tri puta više mrtvih te to naknadno porekao, glavni urednik BIRN-a Ivanović rekao je da je imao utisak da se ponašao „kao naši političari nakon što su se vratili iz Vašingtona i potpisali da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu, neće kupovati Huavej aparate i neće kupovati ruski gas“.

Kako kaže, političari su u narednim danima „pokušavali to da hendluju tako što su zapravo išli i govorili da to što smo mi videli da su potpisali, nisu potpisali“.

– Doktor Kon zaista je rekao istinu prvog dana. Drugog dana je rekao da je to bila samo njegova procena i da to ne mora ništa da znači. Zatim je juče rekao da to ništa nije istina i da su istiniti podaci oni koji prikazuje Batut i koje smo mi slušali zapravo na konferenciji – dodaje Ivanović.

On je otkrio i da su uvid u informacioni sistem imali, pored ljudi iz Batuta, i savetnici premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, te da su do javnosti stizali prepravljeni podaci.

– Izveštaj je išao u Vladu i u Ministarstvo zdravlja. Između dva i tri sata, nešto se sa tim izveštajem dešavalo. Podaci koji su poslati iz Batuta, na kraju su javnosti saopštavani daleko umanjeni – istakao je Ivanović.

Novinarka NIN-a Sandra Petrušić takođe je vodila evidenciju o broju obolelih i preminulih od koronavirusa. Ona je zvala svaki zavod i institut kako bi dobila informacije, pošto svaki region ima svoj Institut za javno zdravlje koji skuplja te podatke.

– Na osnovu dve trećine mojih prikupljenih podataka, imali smo preko sedam hiljada više zaraženih nego što je prijavljeno. Takođe smo imali 200.000 manje PCR testiranih nego što je prijavljeno – rekla je novinarka i dodala da se „ovde neko igra sa našim životima i našim zdravljem“.

Podeli
Updated: октобар 5, 2020 — 8:40 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *