Lavrov: Rusija oslobađa svet od zapadnog ugnjetavanja

Ruska specijalna operacija u Ukrajini doprinosi procesu oslobađanja sveta od neokolonijalnog ugnjetavanja Zapada, ocenio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je u intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua rekao da na „one koji vode samostalan kurs u unutrašnjoj i spoljnoj politici“ zapadnjaci pokušavaju da vrše pritisak „najbrutalnijim metodama“, prenosi RIA Novosti.

Lavrov je naveo da nije reč samo o Rusiji i ukazao da se „blokovsko razmišljanje“ nameće u azijsko-pacifičkom regionu i da Sjedinjene Države nastoje da diktiraju kako i po kojim standardima da živi Latinska Amerika, da se vrši stalni pritisak na Belorusiju i da tu nije kraj spiska.

Prema oceni Lavrova, „Zapad i njegovi sateliti“ pokušavaju da budu „arbitri sudbine čovečanstva“, ali ne uzimaju u obzir da je svet odavno postao multipolaran.

„Što se Zapad pre pomiri sa geopolitičkom realnošću, to bolje za njega i za sve“, istakao je ruski ministar spoljnih poslova.

Prema oceni Lavrova, zemlje NATO-a čine sve da ometu završetak ruske operacije u Ukrajini postizanjem političkih dogovora između Moskve i Kijeva.

Ponovio je da SAD i NATO moraju da prestanu da isporučuju oružje Kijevu ako zaista žele da reše ukrajinsku krizu.

Podeli
Updated: мај 1, 2022 — 12:44 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *