Lekari odlaze, a bolnice zapošljavaju pejzažne arhitekte!

Anesteziolog Rade Panić smatra da Ministarstvo zdravlja ne planira budućnost zdravstvenog sistema i da se decenijama radi na tome da se on uruši. Imamo 10% viška nemedicinskih radnika, ne onih u procesu pružanja nege, već onih koji uopšte u sistematizaciji nemaju svoje mesto – pejzažne arhitekte, profesore fizičkog, molere, a lekari odlaze, kaže.

Opšte je poznat problem koji ima srpski zdravstevni sistem, nedostatak kadrova i njihov odlazak u inostranstvo. Iako, prema procenama, u ovom trenutku nedostaje oko 3.500 lekara i 8.000 medicinskih sestara, prijem novih ljudi ide otežano zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru. Ali uprkos zabrani, od njenog uvođenja na neodređeno je zaposleno više od 3.500 nemedicinskih radnika, pokazuje istraživanje Nove ekonomije. Prema tim podacima, skoro svaka peta osoba sa platnog spiska zdravstvenih ustanova u Srbiji je nemedicinski radnik, dok u Evropskoj uniji tek svaki deseti zaposleni ne nosi beli mantil.

Ivana Pavlović, novinarka Nove ekonomije, kaže da je taj magazin, tokom dvogodišnjeg istraživanja urađenog u saradnji sa EU, ustanovio da je poslednjih pet godina broj zaposlenih u zdravstvu smanjen za gotovo 10.000 ljudi, što je utvrđeno na osnovu podataka Instituta Batut i Fiskalnog saveta. „Zdravstvo je sektor u kom je broj zaposlenih najviše smanjen. U tom smanjenju broj zdravstvenih radnika smanjen je za 3000, doktora medicine skoro 1000 manje, i administrativno i tehničko osoblje smanjeno je za nešto oko pet hiljada ljudi“, ističe gošća Dana uživo.

Loading...

Anesteziolog, doktor Rade Panić iz Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu, ocenjuje da Ministarstvo zdravlja ne radi svoj posao kako treba, osvrćući se na ovaj pad broja zaposlenih. „Struktura trenutno zaposlenih u zdravstvu ne omogućava adekvatnu zdravstvenu zaštitu stanovništva kakva treba da bude garantovana svima“, kaže dr Panić. Imamo deset posto viška nemedicinskih radnika i tu ne pričamo o radnicima koji su prisutni u procesu pružanja nege, već o onima koji uopšte u sistematizaciji nemaju svoje mesto – pejzažnim arhitektama i sl, dodaje. Kao primer naveo je to što je u KC Niš, na hirurgiji, zaposlen profesor fizičkog vaspitanja koji tamo sprovodi fizikalnu terapiju. To je nešto nedopustivo, jer on nije edukovan niti ima kvalifikacije da to radi, ističe. „Da ne pričamo o tome da na zvaničnoj prezentaciji Opšte bolnice u Kraljevu imamo građevinski sektor – zaposlene armirače, molere i sl.“

Panić upućuje na to da ova statistika ne pokazuje ono što je veoma važno – a to je da imamo veliki broj specijalista u manjku. Ne možete nadoknaditi specijalistu u kratkom vremenskom periodu, potrebno je bar 10 godina da se odškoluje i još pet da ima iskustva da bi pružio tu zdravstvenu negu kako treba, naglašava gost Dana uživo.

Doktor smatra da ministar zdravlja Zlatibor Lončar ne planira budućnost zdravstvenog sistema. „Mislim da neko radi na kupovini socijanog mira, a to će u sledećih 10 godina, a možda sam optimista – možda čak i za dve, potpuno oboriti zdravstveni sistem“, kaže. Ističe da je dokaz toj tvrdnji angažovanje njegovih kolega koje su po dve, tri godine u penziji da bi se obezbedio proces dvadesetčetvoročasove zdravstvene zaštite

Izvor: N1

Podeli
Updated: 8 марта, 2019 — 12:49 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.