Lončar izdavao lažne nalaze Vučićevom kumu da izbegava suđenje

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kao mlad doktor izdavao je Petru Paniću Pani, Vučićevom kumu i kriminalcu bliskom zemunskom klanu, lekarske nalaze koji su mu pomogli da odlaže suđenja, otkriva KRIK. Izveštaji koje je Lončar napisao, po svemu sudeći, nisu prikazivali stvarno Panićevo zdravstveno stanje. Nakon brojnih odlaganja, jedan od postupaka protiv Panića je zastareo.

Protiv Panića bilo je podneto čak 13 prijava zbog 16 krivičnih dela, prema podacima koje su novinari KRIK-a i OCCRP-ja dobili od policije. Postupci protiv njega vođeni su zbog prebijanja, iznude, nedozvoljenog držanja oružja, izazivanja saobraćajnih nesreća, ali i nezakonitog arheološkog iskopavanja. Neki od ovih slučajeva odvijali su se tokom devedesetih, pa su detalji o njima nepoznati, a dokumentacija iz sudskih arhiva – uništena.

Novinari su, međutim, došli do dva sudska predmeta u kojima se Paniću sudilo za prebijanje. Ovi slučajevi ilustruju njegove veze sa sadašnjim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarеm.

Lončar je, kako je KRIK pisao, sastavljao medicinske izveštaje kojima je Panić opravdavao nedolazak na suđenja, pokazuje dokumentacija iz sudskih predmeta. Zbog ovih izostanaka suđenja su odlagana, a jedan postupak protiv Panića obustavljen je jer je zastareo. U drugom slučaju je osuđen.

Medicinski izveštaji o Paniću koje je od 2000. do 2003. godine potpisao doktor Lončar, tada lekar Urgentnog centra u Beogradu, sumnjive su sadržine. Različiti podaci ukazuju na to da izveštaji nisu prikazivali stvarno zdravstveno stanje pacijenta.

Lončar je u izveštajima pisao da je Panić bio toliko lošeg zdravlja da nije mogao da izlazi iz kuće. U tom periodu, međutim, Panića nije mogla da pronađe ni policija, a njegove komšije ispričale su da je otputovao.

U jednom od izveštaja, Lončar je tvrdio da se Panić oporavlja od ranjavanja, te da zbog toga ne može da prisustvuje suđenju – iako je bio upucan pre više od tri i po godine.

Takođe, sudski veštak je utvrdio da Panić nije imao zdravstvenih problema koji bi ga sprečili da se pojavljuje na sudu.

Podeli
Updated: фебруар 20, 2021 — 7:28 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *