LUDILO – Povećava plate medicinskim sestrama, a NSZ organizuje konkurse ZA ODLASKE SESTARA U NEMAČKU!

Poslednji ovogodišnji konkurs projekta „Triple Win“ za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u Nemačkoj počeo je pre nekoliko dana i trajaće do 4. oktobra.

Zainteresovani medicinski radnici mogu da se prijave preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a kroz ovaj projekat za odlazak na rad u Nemačku mogu da konkurišu isključivo oni sa završenom srednjom četvorogodišnjom školom i završenim stručnim ispitom.

Prema podacima sindikata, iz Srbije godišnje odlazi oko 800 medicinskih sestara i 750 lekara, najviše interventnih kardiologa, radiologa i anesteziologa. „Triple Win“ projekat nalazi posao isključivo za medicinske sestre i tehničare, opšteg i pedijatrijskog smera, a godišnje na ovaj način posao pronađe oko 110 ljudi, što znači da je dosad zaposlenje u Nemačkoj našlo ukupno oko 660 medicinara.

„Od početka godine povećan je iznos minimalne zarade medicinskih sestara, pa njihova plata u Nemačkoj sada pre nostrifikacije diplome iznosi 2.000 evra bruto, a nakon nostrifikacije 2.400 evra. Ispod ovog iznosa poslodavci koji imaju ugovor sa ‘Triple Win’ projektom ne smeju da ponude posao potencijalnim radnicima“, objašnjavaju iz projekta za „Blic“.

Projekat „Triple Win“ je deo Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, i radi na osnovu Sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Srbije u Nemačkoj zaključenog 2013. godine između Savezne službe za zapošljavanje Nemačke i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Srbije.

„Sarađujemo sa više od 200 poslodavaca širom Nemačke i ovo je jedini projekat na međudržavnom nivou. Kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, a sve troškove projekta snose nemački poslodavci“, dodaju iz projekta.

Takođe naglašavaju i da „Triple Win“ radi isključivo sa osobama koje su završile školu i imaju odgovarajuću praksu.

Prijavljivanje za učešće na projektu vrši se isključivo preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), koja je, pored evidentiranja svih prijava, zadužena i za proveru da li ugovor o radu, koji je ponuđen kandidatima, ispunjava sve pravne uslove prema zakonu Srbije. Tako je ovo, praktično, jedini kontrolisani način odlaska u Nemačku.

„Projekat se orijentiše prema kodeksu ponašanja Svetske zdravstvene organizacije i ne regrutuje stručno osoblje iz zemalja koje i same imaju nedostatak radne snage u oblasti zdravstvene nege, niti sme da prouzrokuje nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama. Poznavanje nemačkog jezika nije presudno za ulazak u projekat, jer ‘Triple Win’ obezbeđuje stručnu i jezičku pripremu medicinskog osoblja i to o trošku projekta“, navode iz projekta, uz napomenu da pružaju podršku i u procesu nostrifikacije diplome, kao i pri integraciji u Nemačkoj.

U ovoj zemlji trenutno živi oko 450.000 građana Srbije, a od 2016. godine je na rad u Nemačku otišlo više od 44.000 radnika iz zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Severna Makedonija). Tada su na snagu stupili novi nemački propisi koji su olakšali zapošljavanje stranaca, posebno građana iz našeg regiona.

Veće plate za medicinske sestre u Srbiji

Srpski zvaničnici su nekoliko dana najavili rast plata medicinskih sestara za 15 odsto, što bi značilo minimalno po 50 evra.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić rekao je tim povodom za „Blic“ da je ovo „možda najveće povećanje plata medicinskih sestara u prethodnih deset ili 15 godina“.

„Ako me pitate da li će ova povišica zaustaviti odliv kadrova u inostranstvo, kažem da hoće usporiti, ali ne i potpuno zaustaviti. Razlog je to što je razlika između njihovih zarada u Srbiji i Nemačkoj značajna, ali treba napomenuti i da to nije jedini razlog zašto iz naše zemlje masovno odlaze medicinske sestre“, ocenio je Mrkić.

U Srbiji, inače, trenutno ima više od 60.000 medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara

Podeli
Updated: август 28, 2019 — 1:18 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *