Lukašenko otkrio plan za Ukrajinu: Podela na četiri dela plus Moldavija

Slučajno ili namerno Aleksandar Lukašenko je u živom prenosu na televiziji juče podelio planove ruske intervencije u Ukrajini.

Na kratkom video snimku koji je na Tviteru podelio beloruski novinar Tadeuš Giczan, Lukašenko pokazuje na mapu Ukrajine na kojoj se vidi da je podeljena na četiri dela. Giczan je to nazvao „ono što liči na stvarnu mapu intervencije.

Lukašenko je, podsećamo, dugogodišnji saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina a juče je javno objavio da će “priteći u pomoć” svom prijatelju u ratu u Ukrajini.

„Zahvaljujem ovim momcima“, rekao je Lukašenko, iako nije bilo jasno na koga misli. „Upozorili su nas i bukvalno, šest sati pre lansiranja projektila, otkrili smo ovo.

Ruski taktički raketni sistem Iskander je „lociran ovde, zar ne?“ dodao je on.

U tom trenutku, neko sa ekrana kaže: „U oblasti Mazir“, misleći na beloruski grad.

„U oblasti Mazir“, ponovio je Lukašenko, prenosi biznisinsajder.

„Pogađali smo ove rakete, ove položaje. I nismo ih videli posle. Tokom ofanzive Rusa na Ukrajinu, već ih nismo videli sa položaja. Zato kažem, da, lansirali smo sa teritorije Belorusije i rekao sam, iskreno, na koje smo položaje gađali. Sedite“.

Lukašenkova mapa pokazuje crvene strelice iz Belorusije i Rusije koje upućuju duboko u Ukrajinu, sa kleštima iznad Kijeva (opkoljene prestonice zemlje) i drugih koje sežu sa istoka sve do reke Dnjepar u srcu zemlje. Video ovog sastanka objavio je i beloruski prodržavni Telegram kanal.

Britanski Telegraf piše da je prema onome što je nagovestio Lukašenko – cilj podeliti Ukrajinu na četiri dela.

On je na sednici Saveta bezbednosti Belorusije pokazivao na mapi kretanje trupa i ciljeve za napad. Mapa je pokazivala i ruske linije napada na Ukrajinu od kojih su neke materijalizovane u prvih nekoliko dana invazije kao što je kretanje snage ka Kijevu sa severa i prema Hersonu sa Krima.

Pokazivao je je nekoliko napada koji tek treba da se dese, piše Telegraf, od kojih jedan upućuje da se iz lučkog ukrajinskog grada Odese uđe u Moldaviju. To sugeriše da Rusi planiraju da uvedu trupe I u državu koja je sused Ukrajini tj. Moldaviju.

Ukrajinski parlament saopštio je u utorak da su beloruske trupe ušle u oblast Černigova na severu Ukrajine, blizu granice sa Belorusijom. Tu informaciju je potvrdio portparol Severnih snaga teritorijalne odbrane Ukrajine Vitalij Kirilov.

Do ovog događaja došlo je nekoliko sati nakon što je Lukašenko rekao državnim medijima da se trupe njegove zemlje ne pridružuju Rusiji u njenom napadu na Ukrajinu. Kasnije je promenio stav.

Podeli
Updated: март 3, 2022 — 6:56 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *