„Mafija“ na rođendanu Informera – Veselinović i Radojičić sa Vučićevićem i Mitrovićem

Kontroverzni biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i njegov kum Milan Radoičić, koji su na Kosovu osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića, bili su pre dva dana gosti na proslavi rođendana „Informera“ u selu Rosići kod Kosjerića. Proslavi pod šatorom, uz trubače i vola na ražnju, prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na fotografiji koja se juče pojavila na društvenim mrežama vide se Veselinović i Radoičić kako nasmejani i dobro raspoloženi sede u čelu stola ispod šatora među zvanicima, dok urednik „Informera“ Dragan Vučićević nedaleko od njih grli folk pevača Andriju Eru Ojdanića.

„Informer“ već nekoliko godina rođendan proslavlja u selu Rosići kod Kosjerića uz šator, trubače, izvođače popularne muzike, vola na ražnju i više stotina zvanica.

Ove godine proslavi tabloida, poznatog po tome što se obračunava sa predstavnicima opozije i nezavisnim novinarima, prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Loading...

„Sada već tradicionalno na istom mestu okupili smo političare, pevače, najuspešnije srpske biznismene i ljude iz ovog kraja“, piše jučerašnji „Informer“.

Među zvanicama, hvali se tabloid, bili su i vlasnik „Pinka“ Željko Mitrović, vlasnik „Auto Čačka“ Milenko Kostić, kao i direktor „AirSerbia“ Nikola Vukomanović.

Čuveni gosti

Veselinović i Radoičić su godinama dovođeni u vezu sa različitim krivičnim delima. Veselinović se spominje u Beloj knjizi organizovanog kriminala srpske policije iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi krađom automobila. Bio je uhapšen 2003. i optužen zbog trgovine heroinom, ali je oslobođen optužbi.

Za Veselinovića javnost je prvi put čula 2011. godine kada je organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom.

U izveštaju BIA-e iz te godine do kog je došao KRIK Veselinović je bio označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi trgovinom droge, švercom oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca. U poslu sa drogom, piše u izveštaju BIA-e, Veselinović je blisko sarađivao sa kosovskim kriminalcem Ismetom Osmanijem zvanim Curi koji je nedavno uhapšen. Njegov kum Radoičić preuzimao je drogu od Osmanija i prenosio je u centralnu Srbiju.

Krajem te godine, obojica su uhapšeni na Kopaoniku i posle nekoliko meseci u pritvoru protiv njih je podignuta optužnica, ali ne u vezi sa poslovima s drogom, već za zloupotrebu položaja prilikom kupovine kamiona na lizing. Posle tri godine suđenja, oslobođeni su optužbi.

Radoičić je bio osuđen za falsifikovanje dokumenata, a protiv njega se vodio postupak i za otmicu, međutim, oslobođen je optužbi.

Veselinoviću i Radoičiću sudilo se i zbog nelegalnog iskopavanja šljunka. U januaru ove godine, Veselinović je osuđen na dve godine zatvora, a Radoičić je oslobođen. Ova presuda, međutim nije konačna jer o njoj tek treba da odlučuje Apelacioni sud.

Za Radoičića šira javnost je prvi put čula od Olivera Ivanovića koji je u intervjuu za BIRN, istakao da je Radoičić neformalni centrar moći na severu Kosova.

Nekoliko meseci posle Ivanovićevog ubistva, Radoičićeva uloga je i ozvaničena pošto je postavljen za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koјu je podržala Srpska napredna stranka.

U novembru prošle godine, kosovska policija uhapsila je trojicu osumnjičenih za ubistvo Ivanovića. Radoičić je tada izbegao hapšenje – policija ga nije pronašla u kući u Prištini. Iako se samo dan ranije sastao sa Radoičićem u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je on nije u Srbiji već na Kosovu.

Radoičić je potom navodno saslušan u srpskoj policiji, ali ne kao osumnjičeni, već u svojstvu građana, a Vučić je posle saslušanja stao u njegovu odbranu i istakao da policija može sa sigurnošću da tvrdi da Radoičić nije umešan u ubistvo Ivanovića.

U aprilu, istraga za ubistvo je na Kosovu proširena i na Veselinovića.

Za zvaničnike u Srbiji, međutim, ovaj postupak je politički motivisan. Oni negiraju bliskost sa Veselinovićem i Radoičićem, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama.

Pre dva meseca, KRIK i BIRN objavili su fotografije Veselinovića i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Radoičić se prošlog meseca kao potpredsednik Srpske liste pojavio u Narodnoj skupštini gde je prisustvovao sednici na kojoj je predsednik Vučić podneo izveštaj o Kosovu i Metohiji.

IZVOR: Krik

Podeli
Updated: 21 јуна, 2019 — 10:56 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.