Mali: Privredni RAST ove godine između MINUS jedan i nula

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i predstavnici Fiskalnog saveta Srbije su se saglasili da u državnom budžetu za narednu godinu treba da postoji „određena fleksibilnost“ zbog neizvesnosti usled pandemije, saopšteno je posle sastanka uoči posete misije Međunarodnog monetarnog fonda koja počinje 5. oktobra.

Predstavnici Fiskalnog saveta su istakli da u projekcijama rasta za narednu godinu treba održati konzervativni pristup, i da prihvataju da penzije rastu u skladu sa „švajcarskom formulom“ – da se usklađuju s rastom plata i inflacijom, a da plate u javnom sektoru rastu u skladu sa inflacijom.

Na sastanku je ocenjeno da treba nastaviti s javnim investicijama.

Po rečima ministra, „apsolutni prioritet Vlade Srbije je dalje ulaganje u izgradnju putne i železničke infrastrukture, što će dodatno uticati na brži privredni rast“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je istakao da će i naredne godine javni dug držati biti pod kontrolom, kao i deficit.

Ministar je kazao da su rezultati ove godine bolji od planiranih, te očekuje da Srbija godinu završi s „privrednim rastom između minus jedan i nula“.

Mali je rekao da će se i ove godine poštovati kalendar za usvajanje godišnjeg budžeta, te očekuje da će on biti usvojen u Skupštini do 1. decembra.

Prognoze Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o privrednom rastu Srbije u ovoj godinu su s druge strane, pesimističnije u odnosu na očekivanja ministra Malog. Naime, EBRD predviđa da će pad BDP-a ove godine iznositi 3,5 odsto, a da će iduće godine privreda Srbije zabeležiti rast od tri odsto.

Podeli
Updated: октобар 4, 2020 — 8:32 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *