MALO JOJ 2.000 EVRA! Slavica prima dve plate i penziju od 110.000 dinara!

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, kako Espreso saznaje, trudi se da prikrije primanja iz inostranstva kako bi izbegla plaćanje poreza u Srbiji.

Ministarki, po svemu sudeći, nije dovoljno što iz državne kase po tri osnova mesečno dobija više od 2.000 evra, već je, kako otkrivamo, angažovana i na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Travniku (?!). Uz to, na “posao” u Bosnu i Hercegovinu odlazila je službenim, Vladinim automobilom.

Đukić Dejanović, naime, prema zvaničnoj imovinskoj karti objavljenoj na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, mesečno inkasira ni manje ni više nego 238.989 dinara.

Osim ministarske plate od 88.990 dinara, ova doktorka medicine, psihijatar, prima i penziju od čitavih 109.999 dinara, plus 40.000 dinara za rad kao lekar specijalista u Kliničkom centru Kragujevac.

Loading...

– Slavica je angažovana i na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu u Travniku po ugovoru o delu. Zvanični ugovor je pro bono, mada ministarka na šestomesečnom nivou dobija naknadu koju ne prijavljuje Poreskoj upravi Srbije.

U prevodu, prima novac ispod žita, u koverti. Iako ne prijavljuje svoje prihode, veoma rado koristi službena kola Vlade Srbije da bi odlazila na pomenuti fakultet trošeći novac građana Srbije, koji, za razliku od nje, plaćaju porez – priča izvor našeg portala.

Nameće se, kako ističe, logično pitanje kako ova penzionerka uspeva uz sve ministarske obaveze da i dalje radi i kao lekar i kao profesor.

– Kako pored svih obaveza u svom ministarstvu gospođa Dejanović uspeva da radi i u KC Kragujevac po ugovoru o delu? Da li sve ustanove u kojima je bila zaposlena sada moraju da joj obezbede i ugovor o delu kako bi ministarka, koja je već nekoliko godina u penziji, ostvarila dodatne prihode?

Uz to, odranije je poznato da ministarka u saradnji sa farmaceutskim kućama i dalje ugovara kliničke studije. Nije ona sa tim prestala. I insistira da bude angažovana na njima, posredno ili neposredno, kako bi ostvarila dobit, koju opet ne prijavljuje Poreskoj upravi – navodi naš sagovornik.

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati kaže da je problematično ukoliko je tačno da ministarka posluje na takav način.

– Ako prima novac ispod tezge, a u ugovoru sa fakultetom stoji da radi pro bono, onda je to fiktivan ugovor. Ispada da dobija pare na lepe oči. I to je onda izbegavanje plaćanja poreza u Srbiji – objašnjava Goati i dodaje da je pak korišćenje službenog automobila regulisano pravilnikom Vlade:

– U svakom slučaju, nije etički koristiti Vladin auto za putovanja koja se ne tiču državnog posla.

Na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu u Travniku nisu telefonski želeli da govore o aranžmanu sa ministarkom, a na pitanja poslata na zvanični mejl, do zaključenja broja nisu odgovorili. Ni iz Uprave za zajedničke poslove nisu odgovorili na pitanja vezana za to da li je ministarka Đukić Dejanović službenim kolima vožena u Travnik.

Đukić Dejanović, s druge strane, tvrdi da na predavanja u Travnik nije išla službenim automobilom, kao i da ih je održala pro bono, uz naknadu putnih troškova.

– Nikada nisam putovala službenim autom, a dva puta sam održala predavanja pro bono uz naknadu putnih troškova. To je bio jedan vikend (subota i nedelja) u maju – kaže Dejanovićeva i dodaje:

– Putni trošak je plaćen kolegi s kojim sam putovala, ne meni. Reč je o kolegi koji tamo redovno odlazi i išli smo njegovim autom. Prenoćila sam u zgradi u okviru dvorišta fakulteta koja služi za prenoćište predavača, profesora. Ništa nisam naplatila – navodi Dejanovićeva.

Prema poslednjim informacijama do kojih smo došli iz okruženja bliskog Dejanovićevoj, ministarka više ne radi u Travniku.

Primanja:

– Vlada Srbije 88.990 dinara

– Penzija 109.999 dinara

– Klinički centar Kragujevac (lekar specijalista) 40.000 dinara

* Ukupno mesečno: 238.989 dinara (2.025 evra)

– stan 51 m2

– auto “micubiši” (2013)

– depoziti i štedni ulozi: ima

Izvor:espreso

Podeli
Updated: 12 јуна, 2020 — 11:16 am

1 Comment

Add a Comment
  1. Zar ona koja je umešana u aferu spaljivanih beba da bude zadužena za populacionu politiku?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *