Masovni protesti u Češkoj! Građani traže napuštanje EU i pregovore sa Rusijom!

Ovaj skup, do sada najmanji po broju učesnika, organizovali su desničarski politički pokreti, marginalne grupe i Komunistička partija.

Hiljade Čeha protestovalo je u petak u Pragu protiv vlade desnog centra i pozvalo na prevremene izbore i direktne pregovore sa Rusijom o isporuci gasa uoči zime.

Državni praznični protest na glavnom trgu u Pragu bio je treći koji su organizovali ekstremno desničarski politički pokreti, marginalne grupe i Komunistička partija. Policija procenjuje da se okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi, manje nego na prethodna dva skupa.

Organizaciona grupa „Češka Republika na prvom mestu!“ protivi se Evropskoj uniji i NATO-u i želi da nacija od 10,7 miliona bude vojno neutralna.

Demonstranti su mahali češkim zastavama, uzvikivali „ostavka, ostavka“ i nosili transparente sa pozivom na izlazak iz NATO-a i EU.

„Ovo je novi nacionalni preporod i njegov cilj je osamostaljenje Češke“, rekao je organizator mitinga Ladislav Vrabel. „Kada vidim prepun trg – niko ga ne može zaustaviti“, dodao je on.

Visoke cene energije, podstaknute ratom u Ukrajini, povećale su pritisak na vlade širom Evrope da ublaže uticaj rastućih troškova energije na potrošače i preduzeća.

Češka vlada premijera Petra Fijale pridružila se sankcijama EU protiv Rusije i zauzela oštar stav prema invaziji Ukrajine. Uveo je niz mera, od finansijske pomoći preduzećima do ograničenja cena električne energije za domaćinstva.

Podeli
Updated: октобар 29, 2022 — 9:46 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *