MEDIJI ĆUTE O ROBOVSKIM USLOVIMA: Zaposlene padaju u nesvest, ukinut im dodatak za teške uslove rada!

Kada krenu visoke temperature, u fabričkim halama radnici i radnice često ne uspevaju da ispune norme, a dešava se i da padaju u nesvest od vrućine i opterećenja, o čemu svedoče i primeri iz kompanije Valy iz Valjeva. Koje temperature su optimalne za rad? Da li se u Srbiji poštuju propisi koji uređuju uslove za rad?

Prema Zakonu o radu zaposleni ima pravo na bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu, a poslodavac ima obavezu da rad organizuje tako da se ovo pravo zaposlenih poštuje, piše Luftika.rs.

Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu propisuje minimalne zahteve koje je poslodavac dužan da ispuni. Tako na radnim mestima u zatvorenom prostoru mora da bude obezbeđena dovoljna količina svežeg vazduha, uzimajući u obzir radne metode i aktivnosti, odnosno poslove koji se obavljaju u procesu rada i fizičke napore koji se zahtevaju od zaposlenih. Kada se koristi sistem prinudnog provetravanja, taj se sistem mora održavati u ispravnom stanju, a rad uređaja za klimatizaciju ili ventilaciju ne sme izazivati neprijatnost zaposlenima usled povećane brzine strujanja vazduha.

Međutim, kako iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za portal Mašina.rs kažu, Inspektorat za rad pored ostalih prijava dobija i prijave koje se odnose na neodgovarajuće temperature na radnim mestima u radnoj okolini u kojoj se obavlja proces rada.

Kako navode iz Ministarstva, Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu, propisano je da, u toku rada, temperatura u radnim i pomoćnim prostorijama u kojima se nalaze radna mesta, mora da bude odgovarajuća, u zavisnosti od metoda rada i aktivnosti, kao i fizičkog opterećenja zaposlenih, osim na radnim mestima na kojima je uslovljena tehnološkim procesom, na primer u hladnjačama.

Temperatura u prostorijama za odmor, prostorijama za zaposlene koji su na dužnosti, u sanitarnim prostorijama i prostorijama za pružanje prve pomoći mora da bude odgovarajuća u skladu sa namenom tih prostorija. Prozori, krovni prozori i staklene pregrade moraju da budu izvedeni tako da sprečavaju prekomerno dejstvo sunčeve svetlosti na radnom mestu u zavisnosti od prirode poslova.

– Shodno navedenom Pravilniku, kada je temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 15 stepeni celzijusa, u radnim prostorijama maksimalna, dozvoljena temperatura ne sme da prelazi 28 stepeni celzijusa, kako za lak, tako i za srednji i teški fizički rad – kažu iz Ministarstva za rad za Mašinu.

Ipak, uprkos pravilnicima za bezbednost i zdravlje na radu, u mnogim halama su temperature i preko 40 stepeni.

Jasmina Čitaković, članica Odbora za bezbednost i zdravlje na radu sindikata Nezavisnost Valy d.o.o, za Mašinu kaže da uslovi u nekim halama u ovoj kompaniji nisu ni približni onome što što piše u pravilnicima:

– Prema pravilniku temperatura vazduha u halama treba da bude do 27 stepeni celzijusa. Ja sam sama kupila i donela termometar da izmerim temperaturu u hali u kojoj ja radim, temperatura je za stolom na kome radimo 33 stepena, dok je pored mašina često i preko 40. Te mašine greju, a njih ima preko dvadeset.

Čitaković napominje da su uslovi rada u ovoj fabrici izuzetno teški:

– Posao je naporan, nema se vremena za malo opušteniji rad jer stalno jurite normu. U poslednje vreme je, zbog posledica pandemije na proizvodnju, došlo i do podizanja normi. Uprava stalno traži da se radi više, a uvode nam pravila koja oduzimaju vreme u toku rada. To je vrzino kolo iz kog ne može da se izađe.

Zbog takvih uslova rada dešava se da radnice kolabiraju, kaže Čitaković:

– Pored toga što teški uslovi rada utiču na produktivnost rada, oni značajno utiču i na zdravlje radnica. Ženama se vrti u glavi, mnoge od njih imaju proširene vene i popucale kapilare, visok krvni pritisak i probleme sa kičmom. Zbog takvih temperatura i farbi koje isparavaju radnice se stalno znoje, a na pauzama se sedi u klimatizovanom prostoru, pa se dešava da ste u toku dana nekoliko puta skroz mokre i osušene. Od 900 zaposlenih žena, njih 300 je na bolovanju. Žene se i zarade odreknu da malo povrate snagu.

Čitaković kaže da kada se desi da neka radnica kolabira dođe hitna pomoć, ali da se žene nekada nakon što ih odvezu u bolnicu vrate u svoju smenu. Navodi i da se sindikat žalio na ovu situaciju, ali da iz kompanije kažu da klima ne može da se ugradi u farbaru.

– Njihovo rešenje je da radnice puštaju na još po dve pauze od po 15 minuta. Po meni to nije adekvatno rešenje jer su radnice stalno mokre zbog visoke temperature u hali, mokra nam je i kosa i donji veš od visoke temperature, a pauze provodimo u klimatizovanom prostoru, pa se radnice izmore od stalnih temperaturnih razlika.

Ona dodaje i da su radnice ranije imale dodatak na platu zbog teških uslova rada ali da su ovi dodaci ukinuti:

– Mi smo to prijavili i čekamo rešenje po tom pitanju.

Komentar od kompanije do objavljivanja ovog teksta redakcija Mašine nije dobila.

Na pitanje šta zaposlene mogu da urade u situaciji kada se ne poštuju odredbe Zakona o radu i Pravilnika o bezbednosti i zdravlje na radu iz Ministarstva rada ističu:

– Svi zaposleni koji rade na radnim mestima u radnim prostorijama u kojima nisu obezbeđeni propisani mikroklimatski uslovi, mogu se obratiti inspekciji rada odlaskom u kancelariju Inspektorijata, telefonom ili imejlom, a prijavu je moguće podneti i anonimno, podsećaju iz Ministarstva.

Podeli
Updated: јул 27, 2021 — 5:33 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Isto je i u Loznici, ljudi padaju ko musice!!! Temperatura 40C° vlaznost vazduha preko 95%. Rekao bi covek imamo 100 000 u kakvim uslovima radimo a u stvari primamo mizernih 50 000. Sram vas bilo. Cuce se za ovo i dalje ne brinite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *