Minimalac se oporezuje u Nemačkoj 11, a u Srbiji čak 56 posto

Minimalne zarade u Srbiji opterećene su sa skoro 60 posto poreza i doprinosa, tako da zaposlenom koji mesečno zaradi bruto 50.000 dinara ostane svega 32.000 u rukama, a država uzme 18.000 dinara.

U uređenim ekonomijama minimalne zarade se ne opterećuju uopšte ili vrlo malo, a zatim se primenjuje progresivan poreski sistem.

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ se zalaže za pravedan, progresivan i transparentan poreski sistem.

Na primeru Kanade i drugih razvijenih ekonomija, saznajemo da se porez povećava u skladu sa visinom zarade, a da vlasnici firmi koji ništa nisu zaradili, neće platiti nikakav porez. U Srbiji bez obzira da li je ostvario ikakvu zaradu, preduzetnik mora da plati porez, kaže Katarina Piljanović iz Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika“. Ona ističe da je u razvijenim ekonomijama odgovornost za plaćanje poreza na radniku, kod nas je na poslodavcu, tako da radnik i ne zna koliki se procenat njegove plate uplaćuje državi.

Minimalac je u Kanadi oporezovan sa sedam odsto, u Nemačkoj sa 11%, toliko ide državi, a kod nas državi ide 56% minimalca, a 61% srednje plate, kaže. U tim razvijenim državama porez na srednje plate je od 15 do 20%.

Na pitanje kako preći na takav poreski sistem, a da budžet ne ostane bez potrebnih prihoda, Piljanović kaže da je promena moguća.

Kako naglašava, poreski sistem kod nas nije menjan 50 godina, a te rupe u budžetu nastale promenom poreske stope na rad, bile bi popunjene boljom naplatom PDV-a, poreza na potrošnju, kao i većim poreskim obuhvatom kod preduzetnika i privrednika, jer bi mnogi prešli iz crne zone u belu, dakle oni koji rade na crno, jer ne mogu da plate visoke poreze, plaćali bi ih regularno, ako bi oni bili znatno manji, posebno za manje zarade.

Takođe navodi da se u prelaznom periodu , u kojem se dogadja prelazak na drugi poreski sistem, podrška budžetu mogla biti pomoć Evropske unije za rekonstrukciju. Ovakav poreski sistem deluje destimulišuće na razvoj biznisa i privredni rast, kaže Piljanović

Podeli
Updated: март 10, 2021 — 9:17 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *