MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Uvozićemo Albance preko interneta! Radiće svuda po Srbiji!? (VIDEO)

Manja kontrola trgovine, prolaz robe bez carina kojima se puni budžet Republike Srbije, putovanja bez pasoša, lakše zapošljavanje u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji za građane tih država – to je cilj dogovora predsednika Aleksandra Vučića i premijera Zorana Zaeva i Edija Rame.

Kako će se zakoni i praksa tome prilagoditi?
Od 1. januara se u Srbiji uvodi “e-stranac” – elektronsko apliciranje u nacionalnim službama, kako bi i pre dolaska radnika u Srbiju dozvola za rad bila odobrena, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević.


Svaki građanin Srbije, Severne Makedonije i Albanije moći će da pređe granicu uz ličnu kartu ili pasoš. Ukoliko pronađe posao, moći će da elektronski aplicira za produženje boravišnog roka od 90 dana i biće prijavljen u Centralni registar.


Za stranog državljanina tada će važiti ista pravila i procedure kao i za domaće radnike.
Na redu je usaglašavanje propisa sa resornim ministrima Severne Makedonije i Albanije. Ministar Đorđević kaže da očekuje da će to vrlo brzo ući u zvaničnu proceduru.
“Želimo da budemo atraktivni, da nemamo neki limit kada je u pitanju radna snaga”, istakao je Đorđević.

Loading...


Trenutno je u Srbiji, prema Đorđevićevim rečima, manje od 10 odsto nezaposlenih, ali se čeka kraj trećeg kvartala, jer su tada bolji rezultati.
“Nama nije cilj da procenat bude nula, to je već problem za državu. Najzdravije je da bude negde oko dva-tri odsto nezaposlenih. Mi ćemo gledati da u narednim godinama to spustimo”, istakao je ministar.


Đorđević je pored toga rekao da će prvenstvo u zapošljavanju navodno imati građani Srbije, međutim nije precizirao na koji način bi država mogla da natera privatnike da se odluče za određenog radnika na nacionalnoj osnovi ili po kriterijumu državljanstva, jer bi se tada vršila diskriminacija.

Podeli
Updated: 24 новембра, 2019 — 10:19 pm

4 Comments

Add a Comment
    1. Kreten , u mom mestu ima 30 % nezaposlenih. Po raznim osnovama su brisani iz evidencije ili se nisu redovno javljali na biro jer su shvatili da je to uzaludno. Ako nam Albanci ne ,,pomognu ,, nema nam spasa . Glupan, pre dvadeset godina oni su sa Slobom i Šekijem hteli sve albance da proteraju sa Kosova a sad bi da ih uvezu u Srbiju . Doktori za glupost , nema im ravna .

  1. Imali bi radnu snagu i naše građane za nove poslove, da ovi ne beže od vas. Vidim da otprilike ako opstane Srbija, Srba nigde neće biti u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.