Ministar rada poručuje radnicima za praznik: Standard je sada ZNATNO BOLJI!!!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da će glavni zadatak aktuelne vlade biti da se cena minimalne potrošačke korpe izjednači za minimalnom cenom rada i dodao da standard radnika u Srbiji možda nije visok, ali da je znatno viši nego što je bio pre 2012 godine.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, Đorđević je rekao da je mininalna zarada od 2009. do 2012. godine rasla stopom od dva odsto godišnje, a da je poslednjih sedam godina, do danas, povećana za ukupno 42 odsto, što ukazuje na očigledan napredak.

On je dodao da je sada normalno da predstavnici vlade svake godine u septembru sednu za sto sa članovima Socijalno-ekonomskog saveta i razgovaraju o povećanju minimalne cene rada i rasterećenju privrede.

„Kada su u pitanju plate, biće i tu povećanja u skladu sa mogućnostima. Neto dobit (države) ide u investicije i povećanja plata i penzija“, rekao je on.

Đorđević je rekao da je vlada svesna problema ekonomskih migracija, odnosno odlaska kvalifikovanih kadrova u inostranstvo i da to nije samo pitanje novca, već i brige države i kvaliteta društvenog života, zbog čega je potrebno da se poboljša perspektiva i sigurnost posla.

Govoreći o činjenici da su prošle godine u Srbiji na radnom mestu poginula 53 radnika, Đorđević je rekao da je ova godina proglašena godinom zaštite i bezbednosti na radu, kao i da je pokrenut projekat „Reci ne radu na crno“.

„Na svaku prijavu smo reagovali i imali smo 27 odsto više inspekcijskih nadzora nego prošle godine, a i ta godina je bila rekordna. Imamo manje zatečenih ljudi koji rade na crno“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kada će biti rešen problem porodilja koje ne dobijaju adekvatne nadoknade za vreme odsustva, ministar je rekao da će već na sledećoj sednici parlamenta javnost moći da se upozna sa predlogom rešenja tog pitanja i da će biti pozitivno iznenađena.

Podeli
Updated: 2 маја, 2019 — 4:16 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *