Ministar Šarčević je poremećen treba ga hospitalizovati: Opet preti oduzimanjem dece

Zbog epidemije virusa korona, predstojeća školska godina biće specifična. Časovi će trajati 30 minuta, a đaci će u školu morati da dolaze sa maskama. Za one koji zbog bolesti ne mogu da nose maske obezbeđeni su viziri.

Po preporuci Kriznog štaba za suzbijanje kovid 19, obeljenja koja imaju više od 15 učenika dele se u dve grupe.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je u 38 odsto škola u Srbiji odeljenja neće morati da se dele jer su u pitanju male škole – seoske škole, u pograničnim područjima, na KiM, škole manjina.

U 27 odsto škola odeljenja će delimično da se dele, a samo u 25 odsto škola moraju sva odeljenja da se dele.

– To je oko 300 škola gde će odeljenja morati da se dele, to su gradske škole. Svaka škola je napravila za sebe formulu, za rad boravka, za zaposlene – rekao je Šarčević za TV Pink.

On je naveo da će početak nastave “malo kasniti na KiM”, jer se radi po obrazovnom sistemu Srbije, a aktuelna vlast u pokrajini nije kooperativna.

Pojašnjava da je za decu koja zbog bolesti ne mogu da nose maske obezbeđeno 10.000 vizira, kao i da su obezbeđena sredstva za dezinfekciju i higijenu učionica.

Zbog adaptacije i građevinskih radova bilo je poteškoća u planiranju nastave u 192 škole, a Šrčević navodi da je u poslednje četiri škole i taj problem rešen prošle nedelje.

Upitan kako će se škola odnositi prema roditeljima koji kažu da njehova deca neće nositi maske i da im niko neće meriti temperaturu ministar je rekao “da to ne može da prođe”.

– Osnovna škola je zakonom obavezna. VI možete reći moje dete neće u školu da ide, bićete opominjani, platićete kazne, a postoji i izuzeće iz porodice. Niko nije iznad države – naveo je on.

Izvor. Borbainfo

Podeli
Updated: август 31, 2020 — 8:05 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *