Ministar Stefanović: Kriminala skoro i da nema, ubistava sve manje!

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da se, kada se pogleda broj stanovnika u Srbiji i nekim drugim zemljama i broj izvršenih ubistava, “Srbija nalazi u sredini”.

“Nismo ni najbolji, daleko smo od najboljih, daleko smo i od najgorih. Evo ove godine ćemo biti među najboljima”, poručio je Stefanović.

Na pitanje kako objašnjava to što su se u Srbiji u 2018. dogodila 29 ubistava koja se povezuju sa kriminalnim obračunima, dok se 21 takvo ubistvo dogodilo samo u Beogradu, Stefanović je rekao da nije dobro ni kada imate jedno ubistvo u godini.

Kad je reč o regionu, u 2018. u Crnoj Gori dogodilo se sedam kriminalnih ubistava, u BiH odnosno tačnije u Republici Srpskoj tri, u Hrvatskoj dva, a u Sloveniji od 2003. nije zabeležena kriminalna likvidacija.

Loading...

Stefanović je podsetio da je MUP izveštavao javnost o svemu što se dešavalo u vezi sa ubistvima prethodnih godina i dodao da mu je drago što je broj ubistava u padu.

“Ove godine imamo jedno ubistvo i ja znam kada u jednoj godini imate jedno ubistvo to onda nije tema. Kada imate jedno ubistvo, onda svi kažu zašto bismo pričali o tome, to govori lepo o Srbiji, to govori dobro o našoj bezbednosti, hajde da pričamo o onome što nije lepo. Ja ne bežim ni od jednog ni od drugog, samo hoću da istaknem da su to stvari koje nisu često vezane samo za Srbiju – često kriminalci koji postoje u regionu i često su izvršioci, nalogodavci van našeg regiona. Zašto se opredeljuju nekada da izvrše krivična dela u našoj zemlji? Zato što se ti kriminalci kriju u Srbiji, dolaze u Srbiju da beže od situacija u manjim državama”, kaže on.

Odgovarajući na pitanje N1 zbog čega se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova poslednjih pet godina ne objavljuju izveštaji o radu policije, kada bi to trebalo da bude transparentno, Stefanović kaže da se kroz informator o radu Ministarstva unutrašnjih poslova objavljuje i izveštaj o radu ministarstva.

“Ja sam jedan od malog broja ministara, u prethodnom periodu ministri unutrašnjih poslova nikada nisu išli na sednice skupštinskih odbora, ja idem na svaki i uredno pred novinarima, pred poslanicima, pred zainteresovanom javnošću svake godine izveštavam o tromesečnim rezultatima rada ministartva unutrašnjih poslova, našim planovima rada, našim aktivnostima, čak i o aktuelnim temama koje nisu uvek u domenu onoga što piše u izveštaju, ti izveštaji su objavljeni i na sajtu parlamenta, imate mogućnost da pogledate kompletno sve zapisnike skupštinksih odbora i kroz informator o radu”, objašnjava Stefanović.

Podeli
Updated: 29 марта, 2019 — 7:27 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.