MINISTARKA PONOVO BRANI IZVRŠITELJE: Stav Vrhovnog kasacionog suda nije obavezujući!

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je dobra vest što je Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav o ugovorima koje su banke sklapale sa korisnicima kredita u švajcarskim francima, ali je i dodala da je reč o “pravnom stavu koji nije obavezujuća odluka”.

Navodeći da je sudska praksa u Srbiji neujednačena i da sudovi u istim pravnim situacijama donose različite odluke, ministarka je za Radio-televiziju Vojvodine kazala i da sudovi “uglavnom” poštuju autoritet Vrhovnog kasacionog suda.

Upitana da li bi sud zauzeo taj stav da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prošle nedelje obećao građanima zaduženim u švajcarskim francima da će država rešiti njihov problem, ministarka je kazala da je predsednik Vrhovnog kasacionog suda razgovarao sa tim građanima “mnogo pre” nego što se Vučić pojavio pred zgradom te ustanove gde su zaduženi štrajkovali.

Vrhovni kasacioni sud ranije je zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim francima, zatim da se ti krediti mogu konvertovati u kredite vezane za evro, po kursu na dan zaključenja ugovora, i da treba obustaviti sve postupke prinudne naplate kredita indeskiranih u francima.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da je pravosuđe “rak rana”, ministarka je ocenila da postoji veliko nepoverenje građana u pravosuđe, ali je i dodala da rezultati rada ipak pokazuju da je ono efikasno.

Ona je dodala da nema političkog pritiska i da “niko iz Vlade Srbije ne vrši pritisak na pravosuđe”.

Izvor: N1

Podeli
Updated: 3 априла, 2019 — 6:08 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *