Ministarka pravde: Ponovo uvodimo VERBALNI DELIKT

Svedoci smo da opozicija u Srbiji već godinama suštinski nema nikakve šanse da na izborima smeni vlast, naročito na republičkom ili predsedničkom nivou. No, ukoliko se ostvari najava Maje Popović, ministarke pravde u Vladi Srbije, koju je većina medija „prečula“, to bi moglo da ima dalekosežne posledice po SNS i u potpunosti razvali naprednjačku vlast – iznutra, na način na koji opozicija nikada ne bi mogla.

Gde su tu ministarka pravde i njen odlučujući udarac naprednjačkoj piramidi moći?

U sredu 9. juna je Dragan Marković Palma u Skupštini Srbije po ko zna koji put u poslednjih nekoliko nedelja pokušao da zatrpa sopstvenu aferu i sumnju o podvođenju maloletnih devojaka na jagodinskim „bunga-bunga“ žurkama, govoreći ministarki Popović da bi trebalo nekako regulisati „politički terorizam“, odnosno, uglavnom Đilasa i njegovu Stranku slobode i pravde.

„Nekada se to zvalo strani plaćenici i domaći izdajnici. Sada sve domaći, sve domaći, a pare sa strane“, rekao je Palma.

A onda je ministarka Popović odgovorila Palmi:

„U svakom slučaju mislim da je neophodno da mi u zakonodavni okvir implementiramo određene odredbe koje će naterati političke aktere da poštuju istinu, da izgovaraju istinu, da se ne mogu služiti samo lažima.

Naći ćemo neki način da ne bude – uvodimo verbalni delikti itd, da ljudi koji izgovore laž, flagrantnu laž za koju je opšte poznato da je laž prosto odgovaraju bilo finansijski. Videćemo da li je moguće i krivično imajući u vidu da ćemo mi menjati i Krivični zakonik i Zakonik o krivičnom postupku. Tako da će to biti jedna od tema za razmišljanje“, rekla je ministarka.

Nije poznato kako su reagovali ostali članovi Vlade Srbije, kako je reagovao predsednik Vučić, a kako narodni poslanici. No – valjalo bi da se zabrinu. Jer, “laž, flagrantna laž za koju je opšte poznato da je laž“, kako reče ministarka, jeste modus operandi naprednjačke vlasti evo skoro već deceniju. Šta će da rade svi ti poslanici i ministri ako im ministarka oduzme „sredstva za rad“? Kako će dalje da kleveću i vređaju? Šta će predsednica Vlade da priča kod Marića u jutarnjem programu?

Kako će predsednik da gostuje po silnim emisijama i da govori svakodnevno na različitim pseudodogađajima ako bude bio kažnjavan za svaku izgovorenu laž. Hoće li emisije na Prvoj, RTS-u ili kod Marića (samo u večernjem terminu) morati da budu skraćene na 10 minuta svaka, umesto da traju sat i po ili tri, već kako je predsednik raspoložen?

Jasno je da je ministarka ovo u Skupštini rekla vodeći se onoj Pašićevoj izjavi prema kojoj su „zakoni za opoziciju“. No, ukoliko se zbilja uvede propis kojim se kažnjavaju političari zato što lažu, ostaje tanka nada da će ostale mrvice neokupiranog pravosudnog sistema goniti i pripadnike vlasti.

Jer, kako je zaključila ministarka Popović, „prosto, nemoguće je ostaviti da vi kažete tolike laži o određenom licu, bilo to politički, politički aktivno lice ili bilo koje drugo i da za to ne snosite nikakvu posledicu. To mislim da nije primereno“.

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: јун 16, 2021 — 6:46 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Kao i uvek, zakoni za sve a samo će se kažnjavati opozicija!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *