Ministarstvo energetike: Grčić oštetio EPS za 500 miliona evra

Bivši direktor „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) Milorad Grčić je, zloupotrebom službenog položaja i nesavesnim radom, ugrozio energetsku i državnu bezbednost Srbije i naneo štetu budžetu u iznosu od preko 500 miliona evra, piše u krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnelo Ministarstvo rudarstva i energetike, a koju poseduje KRIK. Ministarstvo je prijavu podnelo zbog havarija koje su se dogodile u TENT-u i Kolubari krajem prošle godine.  

Ministarstvo je krajem decembra Tužilaštvu za organizovani kriminal podnelo krivičnu prijavu protiv Grčića u kojoj navodi da je počinio niz prestupa –  zloupotrebu službenog položaja, prekoračenje ovlašćenja i nesavesno postupanje. Sve to, kako tvrdi, dovelo je do havarija koje su izazvale nestanak grejanja u Obrenovcu.

Grčić je, kako piše u prijavi, ugrozio energetsku i državnu bezbednost i naneo štetu od preko 500 miliona evra čime doveden u opasnost i budžet zemlje.

On je, kako tvrdi ministarstvo, tvrdio da je sve spremno za zimsku sezonu, da su obezbeđene potrebne količine uglja zadovoljavajućeg kvaliteta, da će se proizvoditi dovoljno struje i da neće biti potrebe da se ona uvozi – što se pokazalo kao neistinito. Nedovoljna količina uglja, kao i nekvalitetan ugalj pomešan sa blatom koji je zagušio kanale za snabdevanje kotlova, izazvali su krizu u sistemu sredinom decembra.

Ministarstvo u prijavi ističe da je na ovaj način Grčić doveo u zabludu organe državne uprave i sam državni vrh – predsednika države Aleksandra Vučića i ministarku energetike Zoranu Mihajlović.

12 miliona evra za struju dnevno

Kako navode u prijavi, ministarstvo je u aprilu prošle godine osnovalo radnu grupu koja je trebalo da koordinira radom svih elektroenergetskih preduzeća. Za prvih šest meseci radna grupa se nije sastala nijednom da bi se od oktobra do decembra sastala čak šest puta. Na ovim sastancima Grčić je, kako navode, tvrdio da je stanje u EPS-u zadovoljavajuće.

„Na sve upite ministarstva je reagovao sa vrlo jasnim odgovorima o potpunoj spremnosti sistema za zimu“, piše ministarstvo i navodi kao dokaze izveštaj koje je EPS dostavljao i zapisnik sa sastanka.

Sve do havarije, kako navode, EPS nije dostavljao nijedan podatak da je sistem u problemu. Podaci koje su predstavnici EPS-a slali bili su nepotpuni, selektivni i potpuno neistiniti, piše u prijavi i navodi se da je rezultat toga je bio ispad iz rada svih blokova TENT-a i Kolubare sem dva.

Ovakvo ponašanje rukovodstva, kako tvrdi ministarstvo, ugrozilo je energetsku bezbednost zemlje, a problem je prevaziđen kupovinom električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama.

„Trenutno stanje elektroenergetskog sistema se najbolje ogleda na primeru uvoza električne energije na dan 14.12.2021. u vrednosti od preko 12 miliona evra dnevno“.

Osim toga, u prijavi se navodi da je EPS do maja prošle godine proizveo više električne energije nego što je bilo planirano i da je tu struju izvezao. Međutim, umesto da tada po povoljnim cenama obezbedi zalihe za zimsku sezonu, rukovodstvo EPS-a to nije učinilo – pa je EPS u decembru megavat-sat plaćao 311 evra, umesto 50 evra koliko je koštao u maju.

Ovaj novac – 500 miliona evra utrošenih za nabavku struje – mogao je da bude iskorišćen za obnovu postojećih sistema, tvrdi ministarstvo u prijavi.

Krivičnu prijavu ministarstvo energetike podnelo je u jeku sukoba između Grčića i ministarke Zorane Mihajlović koji se ogledao u prebacivanju odgovornosti za pomenutu havariju.

Sukob

Zorana Mihajlović postala je ministarka energetike u oktobru 2020, a posle nekoliko meseci najavila je promene u elektroenergetskim preduzećima. Isticala je tada da ukoliko u EPS ne budu uložene milijarde evra, to preduzeće neće moći da opstane.

Sukob između nje i Grčića izbio je sredinom prošle godine – navodno u vezi sa tim u kom pravcu treba da ide razvoj ovog državnog preduzeća. Mihajlović se usprotivila izgradnji „Kolubare B“ i zalagala za dalje ulaganja u obnovljive izvore energije.

Osim toga, ministarstvo je u maju protiv Grčića podnelo i krivičnu prijavu pošto je nastavio da upravlja energetskim preduzećem iako mu je istekao mandat.

Krajem prošle godine na različitim postrojenjima unutar EPS-a dogodio se niz havarija, a ministarstvo je optužilo rukovodstvo.

„Havarije su posledica neznanja, javašluka, nagomilavanja problema i njihovog nerešavanja“ navela je Mihajlović.

Milorad Grčić podneo je ostavku na mesto v.d. direktora mesec dana posle havarija nakon što je na toj poziciji bio sedam godina.

U pismu koje je uputio državnom vrhu prilikom odlaska za loše stanje u energetskom sistemu okrivio je ministarku Mihajlović i optužio je da po nalogu zapadnih ambasada uništava ministarstvo i celokupni elektroenergetski potencijal koji je srce države.

Podeli
Updated: јануар 29, 2022 — 1:25 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *