Mitrović pravi dvorac na Dedinju, a državi duguje milijarde

Kompletan projekat porodičnog zamka koji već uveliko, na Dedinju u Užičkoj ulici, gradi vlasnik PINK imperije Željko Mitrović, objavljen je na sajtu “Global design news”, a pored detaljnih informacija o tome kako će izgledati iznutra, prikazane su i fotografije budućeg spoljašnjeg izgleda ove gigantske građevine, kakva dosad nije viđena u Srbiji.

Portal Nova.rs nedavno je objavio da Mitrović gradi novu porodičnu kuću, nakon što je još 2019.godine, zajedno sa suprugom Milicom, postao vlasnik tada najskuplje nekretnine u Beogradu, koju je kupio za 4.5 miliona evra i to, navodno, od kontroverznog biznismena Stanka Caneta Subotića.

Sajt “Global Design News” predstavio je projekat Mitrovićeve kuće kao nešto dosad neviđeno u srpskoj arhitekturi, svojevrsan i impozantan spoj klasičnog i modernog.

Sajt navodi da je zamak projketovala beogradska firma M Enterijer u neoklasičnom stilu, koji, kako se navodi an sajtu, u modernoj arhitekturi predstavlja “apsolutni izraz modernog doba, zasnovan na kulturnom nasleđu i vrednostima”. Takođe, autor teksta ocenjuje da ovaj projekat prevazilazi ono lično, u ovom slučaju porodično ( ili možda pak, pinkovsko),te da ima za cilj da čitavom Beogradu, a samim tim i Srbiji, izgradi nešto što dosad nije bilo viđeno na ovim prostorima.

Oni koji su uspeli da ne dobiju akutni meningitis ili pak moždani udar na ovu nadahnutu priču o Željku Mitroviću kao poborniku neoklasicizma, kulture, tradicije, nasleđa i očuvanja vrednosti, u daljem tekstu na sajtu “Global Design News” mogli su da otkriju još neke detalje o njegovom budućem pordičnom domu. Između ostalog, zgrada je isprojktovana po uzoru na drudge beogradske građevine, podignute, mahom između dva rata prošlog veka.

Osnova objekta je u obliku obrnutg ćiriličnog slova “P”, čime se dobija centralno i zatvoreno dvorište. Istina, pomenuta zdanja koja su poslužila kao očigledna inspiracija, nisu zidana kao porodična, već naprotiv, nacionalna, poput Narodne skupštine, Tehničkog fakulteta, Narodne banke, Univerzitetske biblioteke, pa čak i Belog dvora – rezidencije kraljevske porodice Karađorđević.

Kupole, dvorski ulaz, bazeni na krovu, SPA, tertana, multimedijalne prostorije za koncerte, muzički studio, bioskop, sala za sport, plafoni visoki preko šest metara, četiri lifta, bezbroj spavaćih soba, nepregledne trpezarije, garderoberi na dva nivoa,terasa na vrhu s poanoramom Beograda i naravno bilioteka – samo su deo onoga što bi trebalo da se nađe u novom Mitrovićevom neoklasičnom zdanju za očuvanje tradicije.

Podsetimo, da Mitrović gradi novi porodični dom. Prethodno, dve godine ranije, izvestili smo da je vlasnik najskuplje nekretnine u Beogradu u 2019. Postao upravo Mitrović, nakon što je kupio parcelu u Užičkoj 1 na Dedinju, u neposrdnoj blizini Topčiderske zvezde.

„Reč je o tri kuće, ukupne površine zemljišta pod objektima 493 kvadrata. Okućnica, odnosno parcela, je površine 5.118 kvadrata. Sve tri nekretnine su prizemne, najveća kuća ima 327 kvadrata, dok su preostale dve površine od 114, odnosno 52 kvadratna metra“, bilo je navedeno u izveštaju RGZ.

Inače, prethodni vlasnik ovog imanja sa starim kućama bio je Stanko Cane Subotić, kontroverzni biznismen kom se sudilo za šverc cigareta tokom devedesetih. Subotić je nakon decenijskog postupka nezakonito oslobođen krivice, što je bilo neposredno po dolasku SNS na vlast.

Podeli
Updated: март 27, 2022 — 3:20 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *