MMF: Struja mora da poskupi, plate i penzije DA OSTANU ISTE!

Struja u Srbiji treba da poskupi barem za iznos inflacije, čime bi i dalje cena električne energije ostala stabilna, kaže šef Kancelarije Medjunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa, i podseća da tarife nisu menjanje skoro dve godine.

Na pitanje novinara hoće li poskupeti struja, Sosa je rekao da je kratkoročno potrebno povećati cene električne energije, a da srednjoročno treba se povećavaju postepeno.

“Srbija će morati da pređe na čistije izvore energije. To (poskupljenje struje) će morati postepeno da se dešava, pri čemu treba uzimati u obzir socijalne implikacije”, naveo je Sosa.

Međugodišnja inflacija u Srbiji u martu iznosila je 2,8 odsto. Prema projekciji Narodne banke Srbije, inflacija će biti stabilna i u narednom periodu i kretaće se u granicama cilja od tri odsto do plus minus 1,5.

Loading...

Prema najnovijim podacima, cene električne energije u domaćinstvima u Evropskoj uniji porasle su u proseku na 21,1 evro za 100 kilovat-sati (odnosno za 3,5 odsto) između druge polovine 2017. i druge polovine 2018. godine. Prema istim podacima Evrostata, u Srbiji je za period od druge polovine 2017. do druge polovine 2018. godine zabeležen rast cene električne energije za 0,9 odsto.

Srbija i posle poslednjeg poskupljenja struje iz 2017, ostala država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, odnosno, prema računici Ministarstva rudarstva i energetike od poslednjeg poskupljenja, koje je bilo pre dve godine, daleko ispod cena u regionu.

Naime, struja je jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Građani Srbije imaju pet puta jeftiniju struju nego što je, recimo, plaćaju u Danskoj i Nemačkoj, odnosno četiri puta u poređenju sa Belgijom. S druge strane, imaju neuporedivo manje plate i penzije, a MMF traži da se ne povećavaju.

U Srbiji je prosečan računa za električnu energiju za domaćinstva od 2.500 do 3.500 dinara.

Podeli
Updated: 25 јула, 2019 — 7:51 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.