Momirović u danu zadužio Srbiju 3 milijarde evra

„Ministre Momiroviću, Vučićevom odlukom i Vašim potpisom zadužili ste u jednom danu našu državu za 3,2 milijarde evra, a svako domaćinstvo u Srbiji za 1.350 evra. Potpisali ste ugovor sa kineskom stranom, i to za izgradnju kanalizacije i preradu otpadnih voda, za projekte za koje EU planira da nam pokloni 85 odsto vrednosti radova. Precizno rečeno, umesto da damo naših 400 miliona evra i od Evrope dobijemo 2,8 milijarde, daćemo Kinezima 3,2 milijarde evra naših para!“, naveo je Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

U saopštenju, čiju vam sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

„Pri tome, ponovo vređate srpske građevince, jer im angažovanjem Kineza poručujete da ne znaju ni kanalizaciju da izgrade, kao što ste im nedavno poručili da ne znaju da grade mostove i auto-puteve.

Poznato je da Kinezi do pre nekoliko godina nisu imali nikakvo znanje i iskustvo u zaštiti životne sredine, a prema izveštaju Svetske banke, zagađene su podzemne vode u 90 odsto kineskih gradova, dok polovina Kineza nema pristup čistoj vodi.

Da li je moguće da vam je uprkos tome prva asocijacija na zaštitu životne sredine bila Kina, najveći zagađivač životne sredine na svetu? Zar nije logičnije da to bude Evropska unija?

Sigurno znate da je EU namenila devet milijardi evra bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan, od kojih značajan deo upravo za zaštitu životne sredine kroz dokument „Zelena agenda za Zapadni Balkan“, a vi ste se brže-bolje za te iste projekte zadužili 3,2 milijarde evra kod Kineza.

Umesto da od EU dobijemo 85 odsto planiranog ulaganja i omogućimo našim firmama da ih izgrade, vi nas zadužujete, da bi nam kineske firme bez znanja i iskustva gradile kanalizaciju po „evropskim standardima“.

Današnjim potpisom ste dokazali da vas nije briga ni za životnu sredinu, ni za srpske građevinske firme, ni za građane, ni za Srbiju“, zaključio je u saopštenju Dušan Nikezić.

Podeli
Updated: фебруар 7, 2021 — 6:09 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. to se zove strucnjak ali uz ku*ac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *