MRTVA USTA NE GOVORE – Ovako završavaju neposlušni: Bivši Vučićev saradnik je likvidiran

Vladimir Cvijan je mrtav. Obdukcija tela bivšeg saradnika Borisa Tadića i Aleksandra Vučića izvršena je 2018. godine.

Nataša Krivokapić, javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, potvrdila je da je VJT u predmetu KTP 364/18 donelo naredbu kojom se određuje isplata troškova Institutu za sudsku medicinu „Milovan Milovanović“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na ime izvršene sudsko medicinske obdukcije tela pokojnog Vladimira Cvijana. Plaćanje je izvršeno 20. novembra 2018. godine.

Magazin Tabloid objavljuje tekst o tom tragičnom slučaju u broju koji će se na kioscima naći u četvrtak, 18. marta 2021. Taj tekst, s nadnaslovom „Da li je Vladimir Cvijan poslednja žrtva pomanitale diktature“, prenosim u celini.

UBICA U PELENAMA JE BIO NEMILOSRDAN

Redakcija Magazina Tabloid uputila je zvaničan upit Insitutu za sudsku medicinu u Beogradu (Deligradska 31), kojim je tražila informaciju i odgovor na pitanje – da li je tokom januara 2018. godine na Institutu obdukovano telo Vladimira Cvijana, bivšeg generalnog sekretara predsednika srbije Borisa Tadića, zatim potpredsednika Srpske napredne stranke i narodnog poslanika. Tražili smo da nam odgovore da li je telo obdukovano pod njegovim imenom ili kao NN lice, da li je Više javno tužilaštvo u Beogradu platilo račun i da li je preuzelo nalaz obdukcije.

Vladimir Cvijan je rođen u Beogradu 1976. godine. Diplomirao je 1999, a magistrirao 2004. na Pravnom fakultetu. Od oktobra 2004. bio je angažovan kao konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe kabineta predsednika Borisa Tadića i kao sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije. U februaru 2008, posle ponovnog izbora Tadića za predsednika, Cvijan je imenovan za savetnika, a obavljao i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije.

Zbog, prema njegovim rečima, neslaganja oko reizbora sudija, marta 2010. napušta Predsedništvo, a već narednog meseca pristupa Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, 2012. godine je izbabran za narodnog poslanika.

U januaru 2014. napušta Srpsku naprednu stranku i osniva Republikansku partiju, koja tada nije upisana u Registar političkih stranaka, koje vodi Ministarsvo državne uprave i lokalne samouprave.

Vladimir Cvijan je napustio SNS, a 30. decembra 2013. u „otvorenom pismu“ Predsedništvu SNS-a i Aleksandru Vučiću, objašnjava da se u tu partiju učlanio jer je verovao u program i ideju da nikada više neće jedan čovek vladati Srbijom, što se nije desilo.

„Umesto toga, dobili smo stranku koja u većini gradova ima po više razjedinjenih odbora, smenjeni su ili po hitnom postupkom izbačeni iz SNS-a svi koji su se usprotivili volji jednog čoveka. U kampanji smo mnogo toga obećali i skoro ništa nismo ispunili“, ocenio je on.

Cvijan u pismu navodi više obećanja koja je SNS davala u predizbornoj kampanji i koja nisu ispunjena, a među njima je i, umesto slobode medija, „povratak u devedesete, zatvaranje medija i potpunu medijsku blokadu i satanizaciju“.

„Obećali smo fer izbore – dobili smo batinaše, crne džipove, kupovinu glasova i sve drugo što smo videli devedesetih… Obećali smo slobodno pravosuđe i fer suđenja – dobili smo montirane sudske postupke protiv svakoga ko drugačije misli, progon opozicije i nameštena hapšenja“, smatra on.

„Obećali smo“, naglasio je Cvijan, „da će svako ko je hrabar imati svoje zasluženo mesto u Srbiji, a dobili smo predsednika SNS-a koji se plaši, preti svakome ko drugačije misli i progoni mene, moje saradnike, simpatizere i savetnike“. On je smatrao da zbog svega toga SNS nema budućnost i da će mnogi simpatizeri, iskreni članovi i glasači prepoznati potrebu stvaranja nove snage. „Uvek sam spreman da svoja mišljenja i ideje suprotstavim Vučiću pred najširim auditorijumom, ako on to sme“, poručio je Cvijan.

„Uskoro će biti kraj samovolje jednog čoveka“, napisao je tada Cvijan na svom nalogu na Tviteru.

Ali…

Po napuštanju SNS-a Cvijan je napustio i Srbiju. Upućeni su tvrdili da su ga viđali u Čikagu.

Bes Aleksandra Vučića i njegovog kartela prema Cvijanu nije skrivana. On je izjavljivao da mu se otvoreno preti ubistvom.

Cvijan je bio čovek koji je za Vučićeve izbore i kampanje skupljao novac. Taj novac je završavao u Vučićevom džepu, a ne u stranačkoj kasi.

Mrtva usta ne govore, deviza je koja je primenjivana još u Srpskoj radikalnoj stranci. Evo izjave jednog od osnivača SRS-a Slobodana Jovića, data u intervjuu Predragu Popoviću, za magazin Svet 7. jula 1995. godine.

Jović je tada optuživao Vojislava Šešelja da je naručio ubistvo njegove žene Paraskeve. Paska je ubijena 1994. godine, a Šešelj se tada nalazio u zatvoru. Jović je ipak sumnjao u njega, rekao je: „Pa, šta? I Al Kapone je iz zatvora naručivao ubistva.“

– Simptomatične su sve smrti Šešeljevih saradnika. Pođimo redom. Ubistvo Olivera Denisa Bareta, finog i poštenog momka, još nije razjašnjeno. Dobro sam znao Olivera. On je bio kod mene u službi obezbeđenja. Koliko znam, nije imao nikakve poslove sa kriminalcima, tako da pada u vodu priča da je ubijen u obračunu mafijaških klanova. Da je klasičan kriminal u pitanju, policija bi to brzo rešila. Sumnjiva je i smrt Mirka Vujičića. On je neposredno pred smrt ceo dan i noć proveo sa Ljubišom Petkovićem u Novom Sadu. Petković se tada nalazio na Šešeljevom udaru. Kada su se vratili, isto veče su sedeli sa Petrom Dimovićem i Draškom Markovićem, Šešeljevim ljudima, do jedan iza ponoći u kafani. Kada je došao kući, Vujičić je legao u krevet i nije se probudio. To su stvari na koje se može, svakako, baciti neka sumnja. Prva smrt koja je pripisana Šešelju je smrt bivšeg generalnog sekretara SRS-a Vojina Vuletića. On je bio bolestan, ali umro je odmah posle napuštanja SRS-a. I smrt Miroslava Bogdanovića je ostala nerazjašnjena – rekao je Jović.

Paraskeva Paska Jović je ubijena u svojoj knjižari, u vreme Šešeljevog sukoba sa Slobodanom Jovićem. To ubistvo nikad nije rasvetljeno.

Aleksandar Vučić je pretio ubistvom svakome ko mu se zamerio. Počev od Slavka Ćuruvije, vlasnika Dnevnog telegrafa, koji je ubijen za vreme bombardovanja. Vladimir Cvijan je bio značajan svedok zločina Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

O njegovoj smrti se sigurno zna mnogo, i mrtav može udaviti pomahnitalog diktatora. Izvori Magazina Tabloid ukazuju da je Cvijan namamljen u Crnu Goru, da je isporučen Vučiću, a nakon surovog mučenja Vučić je naredio navijačkim grupama da ga likvidiraju.

Izvor. Predrag Popović

Podeli
Updated: март 16, 2021 — 1:54 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *