Na Zagreb pala vojna letelica iz Ukrajine? Neverovatni detalji incidenta

U Zagrebu je sinoć oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić na Savi odjeknula snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada, javljaju hrvatski mediji. Prema prvim informacijama, pala je neka vrsta letelice, a vatrogasci su dobili dojavu o pronađenom padobranu.

Prema izjavama svedoka, na mestu na kojem je došlo do eksplozije vide se delovi letelice.

Prema prvim informacijama, neidentifikovani objekat koji je pao u Zagrebu mogao bi da bude izviđački dron Tu-141 „Striž“, zaključio je Tajler Rogovej, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala „War zone“. On je, kako je napisao, detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio da se gotovo sigurno radi o dronu, koji je verovatno stigao – iz Ukrajine.

– Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Izgleda da se ozbiljno pokvario, preleteo celu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu – napisao je Rogovej i izneo još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

– Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141.

On je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

– Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini.

Mesto udara

Objasnio je i o kakvoj je letelici je reč.

– Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unapredili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrebiti.

Stručnjak je za kraj postavio još jedno pitanje.

– Dron je očigledno preleteo jednu ili više zemalja. Šta radi protivvazdušna odbrana NATO?

Kako javljaju čitaoci, eksplozija se čula daleko, a objekat je pao na samo 30 metara od paviljona studentskog doma.

– Bio sam u sobi, čuo sam eksploziju. Prvo sam mislio da je bomba pala. Prvi sam paviljon do toga, bio je ogroman dim koji se širio. Ljudi su bežali i vrištali. Užasno je grunulo. Izašli smo, bojali smo se da nije neko stradao. Nisam nikada osetio takav smrad, čovek koji je bio u vojsci je rekao da je to smrad zapaljenog kerozina – rekao je za Index student koji je nakon praska došao na mesto eksplozije iz Studetskog doma koji se nalazi nekoliko stotina metara dalje.

Nezvanično je potvrđeno da su delovi pronađeni oko studentskog doma definitivno deo neke letelice.

Vatrogasci su u ulici Petrine s drveta skinuli veliki padobran, a na tom području je viđen i još jedan padobran.

Na licu mesta se merio i nivo radijacije, ali nije se utvrdilo nikakvo povećanje, piše Jutarnji list.

Nezvanično se saznaje da se na delovima letelice vide crvena zvezda i ruska ćirilica. Ovo nije potvrđeno, piše Jutarnji list, ali se o tome govorilo dok je trajao uviđaj.

O incidentu na Jarunu oglasila se i policija:

– Večeras (10.3.2022.) nakon 23 sata, Policijska uprava zagrebačka je zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha. Na mesto dojave su žurno upućene policijske patrole koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo takođe prethodno dobili dojave građana. Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mesta događaja gde se obavlja uviđaj, uz sudelovanje svih nadležnih službi. Za sada policija nema dojava o povređenim osobama na području šire zone mesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila. Takođe, na terenu su policijski timovi specijalizovani za postupanje i reagovanje kod ovakve vrste događaja i u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana. Medije pozivamo na odgovorno izveštavanje javnosti i iznošenje proverenih informacija dobijenih od nadležnih službi, a kako bi sprečili širenje dezinformacija. Građane pozivamo da putem društvenih mreža ne dele snimke/fotografije s mesta događaja. Ukoliko se zateknete u zoni postupanja policije, molimo postupite prema uputima policijskih službenika. Policija će kontinuirano objavljivati informacije koje su činjenično potvrđene – piše u saopštenju policije.

Podeli
Updated: 11 марта, 2022 — 10:06 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *