„Nacionalni stadion skuplji od Galenike i PKB-a“

Član Predsedništva Narodne stranke i predsednik Odbora za sport Lazar Đurović izjavio je danas da je svako poređenje nacionalnog stadiona u Srbiji i fudbala sa onim u Minhenu i Nemačkoj „sumanuto, neozbiljno i tragikomično“, „makar dolazilo“ i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Nemci su svetski šampioni fudbala, a Srbija, ako se izuzmu hokej na ledu i hokej na travi, od kolektivnih sportova najlošije rezultate postiže u fudbalu.

Dovoljno je uporediti rezultate u fudbalu sa rezultatima u košarci, rukometu, odbojci i vaterpolu – rekao je Đurović, a saopštila Narodna stranka.

Đurović je naveo da samo fabrika automobila BMW iz Minhena „prihoduje više od cele Srbije“, dok fudbalski klub Bajern iz tog grada godišnje ostvari prihod od više od 100 miliona evra samo prodajom suvenira i dresova.

– Da li je logično da država daje 250 miliona evra za izgradnju fudbalskog stadiona, a nije u svom vlasništvu zadržala strateška preduzeća kakva su Galenika i PKB?

Farmaceutska i prehrambena industrija su imune na ekonomsku krizu koja sledi zbog pandemije, a država je gotovo poklonila Galeniku za 46,5 miliona evra i PKB za 121 milion – rekao je Đurović.

Đurović je istakao da su Galenika i PKB državi doneli 82,5 miliona evra manje nego što je potrebno za gradnju stadiona.

– Prodaja Galenike i PKB-a je ekonomski obogaljila Srbiju i počinjena je trajna šteta zbog koje će ispaštati naredne generacije. Izgradnja stadiona u uslovima nadolazeće ekonomske krize i nepoznanica oko širenja virusa korona i posledica koje će izazvati je neodgovorna i samoubilačka ideja – rekao je Đurović.

Đurović je naveo da će mentalno i fizičko zdravlje nacije biti na velikim iskušenjima ako budu ponovo uvedene restriktivne mere usled još jednog talasa epidemije virusa korona.

– Zato ulaganje države u sport mora biti usmereno na široku populaciju, na sve građane. Prioritet mora biti izgradnja biciklističkih staza, šetališta, atletskih staza i trim staza, kao i manjih zatvorenih bazena – rekao je Đurović.

Podeli
Updated: август 28, 2020 — 9:57 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *