Nagrada pred izbore: Vučić časti svoje botove u državnim službama

U Skupštinu Srbije je stigao Predlog zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika. Suština donošenja ovog zakona je povećanje koeficijenata za obračun zarada službenika i nameštenika, pošto je SNS proteklih deset godina uhlebljavala svoje članove na ovim mestima.

Članom 1. Predloga zakona menja se član 43. stav 2. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, u delu koji se odnosi na visinu koeficijenta za obračun i isplatu plata za radna mesta nameštenika koja su razvrstana od treće do šeste platne grupe, i to tako što se umesto koeficijenta 1,9 određuje koeficijent 1,96 (za radna mesta nameštenika treće vrste), umesto 1,5 određuje se koeficijent 1,71 (za radna mesta nameštenika četvrte vrste), umesto koeficijenta 1,2 određuje se 1,38 (za radna mesta nameštenika pete vrste) i umesto koeficijenta 1 određuje se 1,20 (za radna mesta nameštenika šeste vrste).

Kako stoji u tekstu Predloga zakona, izmena Zakona o platama državnih službenika i nameštenika proizilazi iz potrebe da se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima, upodobi u što većoj meri vrednostima uporedivih poslova koji obavljaju državni službenici.

Međutim, jasno je kao dan da su predložene izmene deo predizborne kampanje, te se njima namiruju apetiti naraslog državnog aparata popunjenog stranačkim kadrovima.

Ovim se, ujedno, nagrađuju stranački botovi zaposleni u državnim službama za svoj rad na propagandi režima i satanizovanju političkih protivnika i motivišu da još brže, jače i bolje obavljaju dati im posao.

I dok nam se deca leče SMS porukama, Vučić nema problema da izdvoji dodatna sredstva iz budžeta kako bi državnim novcem kupio glasove.

Naime, za sprovođenje ovog zakona potrebno je obezbediti dodatna finansijska sredstva u budžetu Republike Srbije za 2022. godinu, u visini od 14 odsto planirane mase sredstava za plate nameštenika u 2022. godini, odnosno 468.749.234,26 dinara u bruto iznosu.

Podeli
Updated: 14 јануара, 2022 — 7:34 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *