NAJHRABRIJI PENZIONER U SRBIJI: Vučiću prestani da nam se UVLAČIŠ U …

Penzioner Mile Delić, poznat je po tome što je više puta vratio novac koji je država uplaćivala kao pomoć najstarijim građanima.

“Sada se pismom obratio predsedniku države Aleksandru Vučiću i uputio mu oštre reči koje odjekuju: Nikada nemoj da nas nazivaš bakama i dekama! To zvuči kao da nam se dodvoravaš a ti bar dobro znaš kako je to ružno kada ti se neko dodvorava i uvlači. Pokušaj da poštuješ naš status i nemoj da se odnosiš prema nama kao prema svojim igračkama”, poručuje ovaj beogradski penzioner.

Delić je predsedniku nabrojao šta nikada ne bi trebalo da radi. Reči ovog penzionera, koji nema dlake na jeziku, prenosimo vam u celosti:

“Mi smo ozbiljni seniori i veterani koji smo svojim radom stvorili vrednosti koje su za poštovanje: to su naše penzije koje uživa svaki pojedinac za svog života i zajednička trajna vrednost – Fond penzijskog i invalidskog osiguranja zaposlenih koji ostaje i ostajaće iza svakog zaposlenog. Taj Fond si zatekao razvijen i u solidnom stanju ali nisi učinio ništa da ga sačuvaš od napada tvojih prethodnika. Imaj u vidu da je taj Fond stariji od dužine penzijskog staža najstarijih penzionera. Izdržavao je u starosti sve koji su u njega ulagali a od tih para je i još ponešto izgrađeno. Dok je on funkcionisao svi su živeli bezbrižnu starost i trebalo ga je sačuvati i nadograditi ali ti si nastavio potpuno pogrešnim putem svojih prethodnika a nama po tom putu posipaš trnje.

Vrati Fond penzionerima i prekini tajnu rasprodaju njegove imovine tajnim Zaključkom koji je donela Vlada jer ona nema nikakav udeo u vlasništvu Fonda niti je to njena nadležnost. Svojim postupcima pratiš najgoreg od svojih prethodnika, onoga koji je više penzionih fondova spojio u jedan da bi ga odmah zatim preveo u jedno od dva ministarstva koja je za sebe prigrabio. Onomad si se slikao držeći zatvorsku košulju sa njegovim imenom i brojem ali si ga, po čaršijskoj priči, ubrzo uzeo za savetnika tako da i sada uspešno radite na uništavanju penzionog sistema. Tu vam svesrdnu pomoć pruža osoba o čijim si se osobinama na prethodnoj dužnosti veoma negativno izrazio ali si ga ipak unapredio u ministra. Akademska zajednica ga je izopštila kao osobu sumnjivog znanja i još sumnjivijeg morala.

Obraćaj nam se sa dužnim poštovanjem i oslovljavaj nas onako kako dolikuje našem statusu. Imaj na umu da je među penzionerima nekadašnji intelektualni krem i cveće populacije. Kada govoriš o visini penzija nikada ne spominji prosek. Prosek služi za zamagljivanje i obmanjivanje. Usmeri pažnju na to da milion penzionera prima penziju manju od tog proseka, da sto hiljada njih ima jednocifren broj hiljada dinara mesečno i da su to socijalni slučajevi unatoč tome što imaju status penzionera. Stalno se nameće i problematizuje teza da ne može jedan zaposleni da izdržava jednog penzionera. Broj penzionera je manje-više stalan a stalno se hvališ povećanjem zaposlenosti pa mi tu nešto nema logike. Pravo pitanje je da li svi poslodavci redovno uplaćuju doprinose u Fond ili ima miljenika sa povlasticama koje prilikom penzionisanja padnu na grbaču nesrećnog pojedinca – budućeg penzionera.

Nemoj nikada i nikoga da ubeđuješ da nije dobro ići na more i okretati se na suncu pedeset puta kao jaje na oko. Pojma ti nemaš kakva blagodet su sunčeve zrake za naše staračke osteoporozne kosti i kako sa jodom iz mora lekovito utiču na oslabljeni starački organizam – bolje nego tvoje pilule. Nemoj zakonom uvoditi kaznene poene zbog ranijeg odlaska u penziju jer ne ostvaruju svi penziju pod istim radnim uslovima. Nekim profesijama se nije moguće baviti posle određene starosne granice ali takve primere nije dozvoljeno kažnjavati umanjenjem penzije odnosno omalovažavanjem vrednosti njihovog minulog rada.

Nemoj očekivati da bilo ko zadovoljno i smireno očekuje penziju pod nakaradnim zakonskim rešenjima i nemoj se čuditi ako se poveća odliv radne snage u potrazi za boljim uslovima rada i boljim naknadama za isti ali na nekom boljem mestu. Nemoj da se ljutiš zbog svega što pišem ali nemoj ni očekivati da mi se otupi pero pa da prestanem jer to ne zavisi od mene. Pokušaj da me svojim pogrešnim postupcima što manje inspirišeš ako ne želiš da ti i dalje pišem.”

Podeli
Updated: мај 21, 2021 — 8:27 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *