NAJPOZNATIJI PATOLOG Zoran Stanković: MATERIJALI SA OBDUKCIJE SU UNIŠTENI (VIDEO)

Sudeći prema obdukcionom nalazu, Cvijanovo telo nije bilo duže u vodi, desetak sati, a možda i manje. Ono što se u medicini naziva svež leš, to je u konkretnom slučaju bilo i telo Vladimira Cvijana, rekao je specijalista za sudsku medicinu dr Zoran Stanković, analizirajući, u emisiji Reč produkcije Helmkast, obdukcioni nalaz tela nekada visokog funkcionera Srpske napredne stranke.

Govoreći o količini alkohola u krvi nekadašnjeg visokog funkcionera SNS, koja je obdukcijom zabeležena na 1,11 promila, on je kazao da se radi o količini alkohola u trenutku smrti.

To odgovara početnom delu srednjeg pijanstva – rekao je Stankovića.

Po pitanju postupanja sa telom nakon obdukcije, rekao je da o tome odlučuje porodica.

Ako je NN lice, onda se sahranjuje na groblju i čuva do trenutka dok se pojavi mogućnost identifikacije. Telo može da bude kremirano, kao što čitamo u ovom slučaju, ali o tome ne može da odlučuje tužilac, već o tome odlučuje porodica, ili bračni drug, ili osoba koja ima veze sa pokojnikom – naglasio je Stanković.

Upitan da li postoji vidljiva razlika u stanju tela usled udarca u vodu, ako je neko skočio sa mosta, ili ako je skočio sa splava, rekao je da to zavisi od načina na koji je pao u vodu, što je i stručno pojasnio.

U emisiji je analiziran efekat pada u vodu noću, dejstva ledene januarske vode, kao i odeće koju je Cvijan nosio i koliko to smeta pri plivanju.

Ovde vidite, crna jakna jedna, pa onda još jedna crna jakna sa debelom postavom… To se natopi brzo vode, i ljudi jako teško plivaju. Pod tim i takvim okolnostima, čak i ako su dobri plivači, vuče ih to na dno reke i dolazi do utapanja, to jest dospevanja gornjih delova tela, to jest glave ispod površine vode – istakao je sudski veštak.

Budući da na kraju obdukcionog nalaza piše da će preostali materijali od obdukcije biti „čuvan godinu dana od datuma analize“, na pitanje da li su materijali sa obdukcije uništeni, iako tri godine nismo znali da je Cvijan mrtav, Stanković je odgovorio da najverovatnije jesu.

On je objasnio šta znači zaključak obdukcionog nalaza u kojem piše da je „smrt nasilna“ i da li to znači da je u pitanju ubistvo ili samoubistvo, a objašnjenje možete pogledati u videu. Takođe je objasnio odakle mogu poticati povrede na glavi, za koje je eks radikal Nemanja Šarović insinuirao da mogu biti od cevi pištolja.

Podeli
Updated: април 2, 2021 — 10:02 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *