Napredna Skupština otvorila gej nedelju

Takozvana nedelja ponosa otvorena je u Skuptšini Beograda, prajd šetnja zakazana za 15. septembar. U Valjevu, u nedelju, građani sprečili održavanje parade.

Deseta nedelja ponosa, otvorena je u ponedeljak u Skupštini Beograda, a završiće se 15. septembra šetnjom, poznatom kao Prajd.

Ovogodišnji razlika je održavanje prvog Prajd pozorišnog festivala, na kom će biti prikazane tri predstave, od kojih dve u Narodnom pozorištu, a organizatori su obavestili javnost da se Beograd kandidovao za domaćina Evroprajda 2022. godine.

Pripadnici gej pokreta traže ukidanje braka kao zajednice između muškarca i žene, a ujedno traže i njegovo redefinisanje po merilima LGBT identitetata.

Goran Miletić LGBT identitarista iz Beograd prajda rekao je da su zahtevi i ove godine isti: borba protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, donošenje zakona o istopolnom partnerstvu i zakona o rodnom identitetu, kao i stavljanje van snage presuda iz komunističkog perioda kada su osobe koje su imale seks sa osobama istog pola bile osuđene na zatvor.

– Mnogo LGBT+ osoba su žrtve diskriminacije. Počinioci nasilja nad pripadnicima ove zajednice moraju biti procesuirani – rekao je Miletić.

Za razliku od Beograda, šetnju petnaestak učesnika Prajd karavana, u organizaciji „Inicijative mladih za ljudska prava“, u Valjevu, sprečilo je stotinak građana, pretežno mladih. Protivnici gej manifestacije u znak protesta stavili su crvena platna preko spomenika Desanki Maksimović i vojvodi Živojinu Mišiću da, kako su objasnili, valjevski velikani ne bi gledali sramotu koja se dešava u gradu.

Učesnici karavana su iz bezbednosnih razloga odustali od planirane šetnje i otišli u kafić, u Karađorđevoj ulici, dok su se okolo okupili protivnici uzvikujući: „Ne damo vam decu“, „Valjevo“ i „Srbija“.

Podeli
Updated: јул 11, 2023 — 8:26 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Da volim gej paradu nevolim. Da oni mogu upražnjavati svoje sek želje mogu. Stim da neugrožavaju ostai normalni svet,svojim stilom življenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *