Naprednjaci hoće krivično delo i KAZNE ZA NAPAD NA PSIHU I SPOKOJSTVO državnih funkcionera

Ukoliko se kojim slučajem prihvati inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika kako bi se uvelo novo krivično delo: Napad na psihički integritet i spokojstvo člana porodice predstavnika najviših državnih funkcionera, oni koji ga počine mogli bi da idu na robiju i do pet godina.

Kako piše Danas, predstavnici struke sa kojima je ovaj list razgovarao ocenjuju ovu inicijativu kao apsurdnu i besmislenu, čiji je jedini cilj „dodvoravanje vođi“.

Predlog je podneo „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost“. Marko Spasić iz ovog udruženja kaže za Danas da je odlično što se podigla medijska prašina oko njegove najave i „što je napokon u fokus javnosti došla pojava vređanja, izlaganja poruzi, lažima i poluistinama članova porodica najviših državnih organa, odnosno predstavnika tih organa“.

On smatra da je izbrisana granica između političara i predstavnika najviših državnih organa i da smo umesto kritike, što je legitiman i prihvatljiv način političke borbe, došli do toga da se svakodnevno „na morbidne načine napadaju članovi porodice, koji ni slučajno ne smeju da budu žrtve“.

Kroz ovu zakonsku izmenu, prema Spasićevim rečima, prvo bi se uveo dodatni red u istinitost izveštavanja, a bili bi i „zaštićeni članovi porodice koji ne moraju nužno da trpe psihičku, moralnu i štetu po sopstveni ugled samo zato što se neko politički ne slaže sa odlukama njegovog člana porodice“.

Advokat i opozicionar Vladimir Gajić, komentarišući ovaj predlog, rekao je da „čak ni u ovoj Srbiji ta monumentalna glupost ne može da prođe“. On je naveo i da se Spasić ranije isticao kao „pravna neznalica“, zbog čega ga ne čudi ovakav predlog, dodajući da se „raširila potreba naprednjaka da se utrkuju u ulagivanju vođi“.

I advokat Božo Prelević smatra da je inicijativa pravno besmislena, a sa njim se slaže i njegov kolega Vladimir Todorić, koji poručuje da „takva ideja govori o predlagaču da toliko malo zna o krivičnom pravu da nije ni svestan kakvu je glupost predložio“.

Podeli
Updated: децембар 23, 2020 — 8:40 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *