NAPREDNJAK na sudu saznao da u biografiji ima diplomu MASTERA EKONOMIJE

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković se danas pred Odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu izjasnio da nije kriv za nenamensko trošenje budžetskih sredstava sa umišljajem, saznaje 021.

Milenkoviću se stavlja na teret odgovornost za stvaranje, odnosno preuzimanje, obaveze iznad dozvoljene aproprijacije kada je u pitanju javna nabavka „Izvođenje inženjersko-geoloških istraživanja i izrada Elaborata o inženjersko-geološkim i geotehničkim uslovima za izradu plana detaljne regulacije (PDR) poteza Rovine sa okruženjem u Sremskim Karlovcima“, odnosno ugovor vrednosti 2.764.152 dinara (sa PDV-om) sklopljen sa Institutom za puteve AD Beograd.

Izjašnjavajući se o optužnici Nenad Milenković je naveo da nije odgovoran i da je do zaključenja ugovora došlo na osnovu odluke o budžetu i odluke opštinskog veća.

„Opštinska uprava sadrži razna odeljenja. Ja sam po obrazovanju profesor fizičkog. Nisam pravnik ni ekonomista da bih mogao da poznajem sve. Sve po pitanju pravnih i ekonomskih poslova rade nadležna odeljenja za budžet i finansije. Ja samo dajem zeleno svetlo na osnovu informacija koje dobijem od njih“, pravdao se Milenković.

Loading...

Inače, na sajtu Opštine Sremski Karlovci, u zvaničnoj biografiji predsednika opštine Nenada Milenkovića piše da je, između ostalog, i master ekonomije.

Advokat odbrane naglasio je da osporava umišljaj jer, kako je istakao, predsednik opštine „nije za sebe uzeo korist“.

„U momentu zaključenja ugovora nisu prekoračena sredstva. Ugovor čak nije ni izvršen u 2017. godini već su obaveze dospele u 2018. godini. Obaveza isplate nastaje u momentu dospelosti duga, a ne samim zaključenjem ugovora“, naveo je branilac i na osnovu toga zatražio ekonomsko-finansijsko veštačenje.

Tužilaštvo je ocenilo da se optužnica ne odnosi na preuzimanje, već na stvaranje obaveze, pa samim tim ne može da se ospori prekoračenje sredstava. Takođe, tužilaštvo se nije izjasnilo o novom dokaznom materijalu (opštinski budžet i tabela aproprijacija), jer, kako je navedeno, nije im uručen dokaz od strane odbrane.

Novo ročište zakazano je za 27. februar.

Predsednik opštine Sremski Karlovci nije želeo da komentariše optužnicu. On nije odgovarao ni na pitanja novinarke da li će, ukoliko on nije odgovoran, neko drugi iz opštine odgovarati za nenamensko trošenje, kako komentariše izveštaj o reviziji u kom suma potrošena nenamenski iznosi oko 30 miliona dinara, a ne dva kao u optužnici, kao ni kako će ishod suđenja uticati na njegovu dalju karijeru kao čelnika Sremskih Karlovaca, budući da se bliže izbori.

Samo je kratko prokomentarisao da nije kriminalac i da sve ovo utiče i na njegov privatni život, uprkos oceni novinarke da je on na javnoj funkciji i da suđenje ima veze sa trošenjem javnog novca, a ne sa njegovim privatnim životom, kao i da, za dve godine, koliko priča o izveštaju DRI i krivičnoj prijavi traje, nikada nije odgovorio na pitanja novinara.

Izvor: 021

Podeli
Updated: 5 фебруара, 2020 — 7:46 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.